fbpx
 

ПП МИР подкрепи проф. Стоименова и протеста на фармацевтите | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 13, 2020

Политическа партия МИР излезе с позиция, в която изразява своята принципна и морална подкрепа за председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, срещу която прокуратурата повдигна обвинение по чл. 326, ал.1 от Наказателния Кодекс, заради нейни интервюта за БНР и БНТ по повод на лекарствоснабдяването в страната в условията на пандемията с COVID-19.

„В тези свои интервюта проф. Стоименова информира българското общество за същността на генеричната замяна, проверките на аптеките в условията на извънредно положение и евентуалната възможност за недостиг на лекарствени продукти. За тези проблеми още преди седмици сигнализираха Световната здравна организация, Европейската агенция по лекарствата, включително и председателя на Европейската комисия. Също така ден след интервютата на проф. Стоименова, Националната здравноосигурителна каса съобщи на интернет страницата си за очакван недостиг на определени лекарствени продукти, а Българския фармацевтичен съюз получава ежедневно сигнали от фармацевти от цялата страна за проблеми  в лекарствоснабдяването поради извънредните обстоятелства в световен мащаб”, се казва в позицията на ПП МИР.

От партията считат, че българските граждани имат право и трябва да бъдат информирани за реалната ситуация и възможните решения в условията на извънредно положение и борба с пандемията.

„Основните човешки права, произтичащи от Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи  и Хартата на основните права на ЕС, част от които е правото на критично представяне на възможни рискове пред здравната ни система на основата на обективни обстоятелства, не могат да бъдат ограничени, включително от органите на наказателното производство, тъй като България е демократична и правова държава”, категорични са от ПП МИР.

От най-младата българска партия, считат че повдигнатото от прокуратурата обвинение срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова за всяване на паника е или форма на репресия или прокуратурата не може правилно да прочете чл. 326 от Наказателния кодекс. И в двата варианта случващото се буди сериозна тревога и не трябва да бъде подминато нито от институциите, нито от българското общество, защото прокуратурата не може да повдига обвинения за изказване на прогноза, която може и да се сбъдне, се казва още в позицията на ПП МИР.

В своята позиция ПП МИР призовава за обединение, а не за разделение на българския народ и всички професионални общности в тази изключително тежка битка с COVID-19. Партията е солидарна с всички български фармацевти, които заедно с медиците са на първа линия в битката с коронавируса и за това подкрепя техния символичен протест срещу несправедливото обвинение от страна на прокуратурата към проф. Асена Стоименова.

ПП МИР предупреждава също така, че всички опити да се повдигат скалъпени обвинения срещу българи, които имат различно мнение и позиция от това на управляващите е сериозна заплаха за демокрацията в България.