fbpx
 

Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 12, 2020
Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката. Той се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ).
Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския космонавт Юрий Гагарин.
В  6 часа и 7 минути по Гринуич – 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба „Восток“ една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област.
Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.
На 10 април тази година се навършиха 41 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.
На 10 април 1979 година, в 20 ч. и 34 мин. московско време от комсмодрума в Байконур е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33″. На борда му летят трима космонавти, между които и нашият космонавт-изследовател Георги Иванов, който става първият българин, напуснал пределите на Земята.
Иванов прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута, след което капсулата се приземява на 320 км югоизточно от Джезказган. За краткия си престой в орбита Иванов прави 31 пълни обиколки около Земята.
Политическа партия МИР честити Международният ден на авиацията и космонавтиката на първия български космонавт Георги Иванов!
ПП МИР честити Международният ден на авиацията и космонавтиката и на първия български летец избран за президент на България – Румен Радев!