fbpx
 

Днес е Международният ден на театъра | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 27, 2020

На 27 март се отбелязва Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.

Тази година за първи път в историята на театъра, заради глобалната пандемия от коронавирус театралните представления ще се предават онлайн.

Политическа партия МИР честити празника на българския театър, на всички български артисти, както и на всички българи, които обичат да гледат и посещават българските представления!

Честит Международен ден на театъра!

Да сте живи и здрави и много успешни!