fbpx
 

ПП МИР: Фандъкова вместо достъпа до Витоша, да спре завода за изгаряне | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 22, 2020

Въпреки сериозната съпротивата от граждански и неправителствени организации и от Политическа партия МИР, спорният инсинератор за изгаряне на отпадъци в центъра на София ще започне да се строи, ако не се вземат спешни мерки за това.

В петък Европейската комисия одобри финансирането на завода за изгаряне на отпадъци, въпреки че през 2018 г. именно ЕК определи срок на България да отговори до януари 2019 г. какви мерки е предприела за справяне с мръсния въздух, заради който страната бе осъдена преди това.

По всичко личи, че ГЕРБ и Фандъкова искат да започват строежа на завода, макар че София според световните класации е един от градовете с най-мръсен въздух и с най-силно запрашаване на атмосферата с фини прахови частици в света.

Всеки процес на изгаряне сериозно замърсява, тъй като той е един от най-големите източници на емисии и фини прахови частици във въздуха и по никакъв начин не кореспондира с нито една от политиките на Столична община и Столичния общински съвет за справянето с проблема за чистотата на въздуха.

При изгарянето на отпадъци се отделят много вредни вещества като диоксини, фурани и тежки метали. Диоксините, съгласно Стокхолмската конвенция, са устойчивите органични замърсители и един от най-токсичните химикали, оценени някога от науката. Изгарянето на отпадъците е един от най-големия източници на емисии на диоксин във въздуха. Тъй като няма безопасни нива за излагане на човека на диоксини, не може да има наистина безопасно нива на емисиите на диоксин, изхвърлени от инсинераторите в атмосферата– дори тези, които отговарят на нормативните изисквания.

„Изграждането на завода за изгаряне на отпадъци в София ще донесе множество екологични и здравни проблеми за гражданите, а чрез изтегления заем от Столична община за неговото построяване столичани ще си плащаме за да ни тровят и обгазяват”, каза председателят на ПП МИР Симеон Славчев, който като общински съветник в Столичния общински съвет се бореше за неговото спиране.

С изграждането на завода за изгаряне на отпадъци Столична община нарушава международните си задължения съгласно Договора от Стокхолм, регламентиращ Устойчивите практики за намаляване на органични замърсители, тъй като всеки нов инсинератор е нов източник на диоксин за България.

„Политическа партия МИР ще продължи своята битка за спирането на изграждането на завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София, като веднага след края на извънредната ситуация в България ще стартира подписка с искане за провеждане на местен референдум по темета с инсинератора, защото здравето на хората и чистата околна среда на София и България нямат цена”, каза председателят на ПП МИР Симеон Славчев и допълни, че вместо да спира достъпа на столичани до Природен парк Витоша кмета на София Йорданка Фандъкова да спре незабавно изграждането на завода за изгаряне на отпадъци.

„Изграждането на завода ще започне без Столична община да е информирала гражданите, които имат право да знаят какво ще се случи, когато инсталацията за изгаряне на отпадъци заработи в София. Столичани  трябва да са наясно с всички рискове и негативи, които ще произтекат от това и най-важното – гражданите имат право да направят своя избор пряко за нещо, което засяга качеството на живот на поколения напред. Именно за това ПП МИР стартира подписка за провеждане на местен референдум”, каза още лидера на партията Симеон Славчев.