fbpx
 

Позиция на ПП МИР по повод извънредното положение в България | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 15, 2020

Във връзка с въвеждането на  извънредно положение в страната, Политическа партия МИР настоява да се предприемат незабавни социални мерки, които да гарантират нормалното съществуване на българските граждани. ПП МИР настоява правителството да гарантира сигурността и стабилността на социално уязвимите групи, като предприеме и обяви следните мерки:

  1. За всички пенсионери да се осигури социален патронаж за периода от време на извънредното положение и да им бъдат предоставени продукти от първа необходимост (брашно, леща, боб, макарони, захар, сол), както и да им бъдат подсигурени необходимите им лекарства.
  2. За всички безработни и за хората със доход под минималния да се определи минимална сума от 610 лв, която месечно да получават за периода от време на извънредното положение. Тази държавна помощ ще гарантира, че тази социална група ще може да си закупи храна и лекарства.
  3. За всички хора, които поради въведеното извънредно положение за останали без работа или са пуснати в неплатен отпуск да се отпуска сумата от 610 лв, за да покрият също своите нужди за периода от време на извънредното положение.
  4. За хората с деца да се отпусне по 200 лв. месечно за всяко дете също за периода от време на извънредното положение.
  5. Да се замразят цените на тока, водата, парното, както и на всички продукти от първа необходимост.
  6. Да се замрази плащането на всички комунални сметки, данъци, осигуровки и кредити, както и начисляването на лихви по тях за следващите 3 месеца, за да може хората да не влязат в спиралата на задлъжнялостта.
  7. Да се удължи с 30 дни срока за подаване на декларации за физически и юридически лица.
  8. Да се въведе национален денонощен телефонен номер, на който всеки който е изпаднал в беда за периода от време на извънредното положение, да може да потърси и да получи необходимата помощ.

Във връзка с въведеното извънредно положение в страната ПП МИР призовава всички български граждани  да не изпадат в паника и да не се поддават на масовата психоза, защото в този труден момент е изключително важно първо да не се действа под въздействието на паника и стрес второ да се спазва лична дисциплина и инструкциите на компетентните и оторизирани органи.

Българската история е доказала, че когато българският народ е бил единен винаги е успявал да постигне своите цели, да излезе от криза и да постигне дори своята свобода и независимост.

За това ПП МИР призова всеки един българин, независимо дали е в страната или извън пределите на родината, да обединим усилия, да си помагаме и подкрепяме и да докажем, че можем да бъдем единни като нация, така както винаги в трудности са били нашите предци.

Уважаеми българи, нека да бъдем единни, да си помагаме и да си подадем ръка, защото само така по-лесно и бързо ще преодолеем кризата и финансовите, икономическите и социалните последици, предизвикани от пандемията COVID-19.

 

ПП МИР