fbpx
 

ПП МИР: Извънредното положение в страната да не нарушава икономическия, социалния и образователния статус на гражданите | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 13, 2020

По повод въвеждането на извънредно положение в страната във връзка с разпространяването на коронавируса, Политическа партия МИР настоява Министерски съвет и Народното събрание незабавно да предприемат следните действия:

  1. Ако извънредното положение наложи мярка да се ограничи свободата на движение в градовете тогава незабавно от датата на обявяването на извънредното положение до датата на отмяната да се изиска отлагане на плащанията за комунални услуги, лихви по кредити, кредитни карти, лизинги и др.
  2. Да се отложат плащанията на телефон и интернет, без да имат право да се спира услугата.
  3. Да се осигурят продукти от първа необходимост в цялата страна на хора със среден доход под 1 000 лева на месец.
  4. Незабавно Народното събрание да приеме Закон за управление при кризи.
  5. МОН да осигури възможност за дистанционно обучение на учениците
  6. Министерски съвет да осигури консултации чрез БТПП за бизнеса по повод прилагането на клауза за форсмажор. Целта е БТПП да издава удостоверение за това и да не се носи отговорност по търговски договори за неизпълнения на задължения и забавяне на срокове.

ПП МИР стои зад това икономическия, социалния и образователния статус на гражданите да не се нарушава от извънредното положение, защото последиците от това ще бъдат много трудно преодолени.