fbpx
 

ПП МИР настоява за прозрачност при измененията на Изборния кодекс | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 9, 2020

„ПП МИР настоява всички заседания на работната група за промени в Изборния кодекс да бъдат публични и на тях да бъдат канени да присъстват представители на извънпарламентарни политически партии, граждански и неправителствени организации, които имат отношение по темата с машинното гласуване и промените в Изборния кодекс, както и представители на Обществения съвет към ЦИК”.

Това се казва в разпространеното от ПП МИР отворено писмо, в което от партията изразяват опасения, че във форматът, в която се провеждат досега заседанията на работната група има реална опасност да се саботира въвеждането на машинното гласуване за предстоящите догодина избори за народни представители.

Припомняме, че на 1-ви февруари от ПП МИР стартираха безсрочен протест с искане за незабавното въвеждане на машинното гласуване, така както е прието по закон.

Според младата българска партия, въпреки решението на Министерски съвет от 12 февруари да се започне работа по незабавното въвеждане на машинния вот, работната група в Народното събрание работи против това решение.

За да се гарантира въвеждането на машинния вот, „ПП МИР настоява зам.-министър председателят Томислав Дончев, който пряко отговаря за въвеждането на машинното гласуване и провеждането на изборите в България, също да участва в заседанията на работната група за промени в Изборния кодекс” се казва още в текста на писмото, разпространено от пресцентъра на ПП МИР днес.

„Действията или бездействията на народните представители и на министър Дончев само ще покажат дали управляващите имат намерение да спазят закона или отново ще заметат машинното гласуване под килима, като отнемат за пореден път възможността България да гласува честно” категоричен бе председателят на ПП МИР Симеон Славчев, по повод разпространеното искане на партия.

Отворено писмо