fbpx
 

ПП МИР сезира Европейската и Венецианската комисии за машинното гласуване | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 6, 2020

Политическа партия МИР сезира Европейската и Венецианската комисии заради неспазването на закона в частта за въвеждане и прилагане на машинното гласуване в България.

На 1 февруари ПП МИР стартира дългосрочен протест заради липсата на инициатива да се изпълни записаното в Избирателния кодекс и да се приложи машинното гласуване. 12 дни по-късно оказаният натиск от МИР даде резултат и Министерски съвет взе решение да се направят постъпки за прилагането на този вид гласуване за следващите редовни избори. Как точно ще се случи това прилагане е въпрос, който е в ръцете на специална работна група в Народното събрание. Още от първото заседание на групата, обаче, стана ясно, че управляващите и техните коалиционни партньори нямат никакво намерение да прилагат машинното гласуване. Депутатите показаха непознаване на принципа на този вид гласуване и възможностите, които то дава. Вместо да работят по прилагането на Изборния кодекс, те се занимават с това дали въобще трябва да се прилага машинно гласуване у нас – нещо, което вече е решено от Народното събрание.

Заради неудобни въпроси, представителите на Политическа партия МИР бяха изгонени от заседанията на работната група. Начинът на работа в групата очевидно няма да даде нужния резултат – това е изводът, който правят депутати от опозицията, експерти и медии, наблюдавайки ситуацията.

Заради неспособността и нежеланието на управляващите и народните представители да се справят с прилагането на закона, ПП МИР взе решение да сезира Европейската и Венецианската комисии. „Изпълнителната власт в България умишлено и трайно не иска да приложи закона, който е приет от Законодателя, а именно разпоредбите за прилагане на машинното гласуване в България.” Това заяви зам.-председателят на ПП МИР Георги Кардашев. По думите му дигитализацията и на административните услуги и на участието на гражданите в изборния процес е приоритет на Европейския съюз и на настоящото правителство и следва да има санкция затова, че изпълнителната власт не прилага съответните  разпоредби и умишлено се опитва да ги отложи във времето. „Настояваме самата Венецианска комисия да подложи под мониторинг дейността на Работната група за промяна на изборните правила в НС”, заяви Кардашев. Той припомни, че е необходимо време за техническа подготовка и обучение преди реално да се случи прилагането на машинното гласуване. Практически, в момента, това време се губи чрез затрудняването и блокирането на дейността, която работната група трябва да извърши, отбеляза зам.-председателят на партията.

Протестът на ПП МИР за прилагането намашинното гласуване в България продължава. Палатковият лагер, който досега беше на пл.”Независимост”, между Министерски съвет и Президентството, ще бъде преместен пред Парламента заради протеста на медсестрите и майките на деца с увреждания, към който ПП МИР е съпричастна.