fbpx
 

Симеон Славчев, ПП МИР: Общинарите се разминаха на косъм с политическия чадър | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 5, 2020

„Ако не бяхме отделили нужното внимание навреме, сега общинските съветници нямаше да бъдат задължени да подават имуществени декларации.” Така председателят на ПП МИР Симеон Славчев коментира съобщението на КПКОНПИ, че 374 лица нововстъпилите в длъжност кметове, зам.-кметове и общински съветници във всички 265 общини са пропуснали да подадат нужната информация за доходи и имущество. Те ще подлежат на съответни глоби.

През декември 2018 г. народните представители от ГЕРБ и ДПС приеха промяна в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. С нея освободиха от необходимостта да информират за имотното си състояние всички общински съветници в държавата. Още тогава, като общински съветник в Столичния общински съвет, Славчев реагира и заяви, че с този ход репутацията на местната власт се срива. „Отвори се вратата на мръсните пари в местните избори, с помощта на закона“, коментира той. Според него подобно действие обезсърчава избирателите да използват правото си на глас и слага чадър върху местната власт в страната.

За да провери какво мислят по темата председателя на ПП МИР проведе доброволна анкета сред колегите му общинските съветници. В анкетата се включиха общински съветници от Благоевград, Божурище, Ботевград, Бойчиновци, Вълчедръм, Девня, Гурково, Земен, Иваново, Костенец, Кубрат, Криводол, Лясковец, Мадан, Рила, Първомай, Плевен, Пловдив, Попово, Ракитово, Севлиево, Суворово, Трекляно. Резултатите показаха, че около 30% от анкетираните нямат никаква информация за гласуваните поправки. „Сами си дайте сметка каква част от гласоподавателите имат представа за този „случаен“ пропуск на властта“, коментира Симеон Славчев. Почти 50 на сто от изразилите становището си съветници не знаят или не смятат за справедливи предложените от ГЕРБ и ДПС промени. За сметка на това около 70% от анкетираните общински съветници във всички спомената общини са готови добросъвестно да подадат имуществени декларации и да оповестят доходите си, показа анкетата.

В крайна сметка, през юни 2019 г., след оказания натиск от председателя на ПП МИР Симеон Славчев, както и от други граждани и организации, правната комисия в Народното събрание взе решение Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) да се отнася и за общинските съветници, за които подаването на декларации да бъде задължително.