fbpx
 

За газта, за страха и за края на Бойко Борисов | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 4, 2020

Навръх националния празник – 3 март управляващите обявиха, че „Газпром“ рязко понижава цената на доставяния в България руски газ.

Премиерът Бойко Борисов в типичния си байганьоновски стил обяви, че „Газпром“ официално са изпратили подписан договор, който предвижда синьото гориво да е с над 40% по-евтино.

Някак си много удобно, точно когато цяла България честваше 142 години от Освобождението, Бойко Борисов реши да прави PR на правителството и да се закичи със заслуги за намаляването на газта. Той обяви, че постигнатото намаление е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения между„Газпром“ и „Булгаргаз“ и побърза да се похвали, че заслугата за това е негова.

Примиерът, обаче, пропусна да каже, че освен търговски преговори, са се провели и политически, които са много по-важни и съществени от търговските. Благодарение на политическите преговори, които президентът Радев проведе с президента Путин и най-вече на база на взаимното им уважение, търговските преговори завършиха положително за България и „Газпром“ намали с 40% цената на газта.

Разбира се, Бойко Борисов трудно ще признае тази заслуга на Румен Радев, но най-малкото беше длъжен да спомене, че българският президент е участвал в политическите преговори, които са основополагащи за търговските преговори. Борисов, вместо да хвали Европейската комисия и да им преписва фалшиво основна роля в преговорите, трябваше поне на 3-ти март да бъде честен и откровен с българите и да признае, че без успешните разговори между Радев и Путин, нямаше да бъде възможно това намаление.

Честността, откровеността, обективността и почтеността са качества на всеки един държавник, а Бойко Борисов не е такъв. Той е мутра от българския преход, който беше вкаран в политиката и качен до поста министър-председател от задкуалисието, което вече 30 години управлява България и съсипва и ограбва българския народ.

Дори вчер,а на националния празник на България, силно пролича мутренският манталитет на Борисов, който дори не намери сили и смелост да се появи на някое от стотиците официални чествания. Нещо повече, той чрез така наречения Национален кризисен щаб за коронавируса, саботира честването на 142-рата годишнина от Освобождението на България на връх Шипка. Странно как този щаб реши да отмени официалното честване само на Шипка, а не да речем навсякъде в страната, както би било редно, ако има пряка опасност от разпространението на коронавируса.

Очевидно е едно – Бойко Борисов използва Националния кризисен щаб, за да може да извърши поредния политически саботаж срещу президента Радев. Може би на Бойко Борисов, на ГЕРБ и така наречените патриоти още им държи влага от факта, че президентът поведе огромното гражданско шествие на 19-ти февруари, което те много удобно нарекоха тогава политическо шествие. Може би управляващите се уплашиха, че Радев ще събере на Шипка отново рекорден брой българи и родолюбци, така както го прави и то естествено, а не организирано, във всеки български град, където отиде на посещение.

Може би същият този страх принуди председателката на Народното събрание Цвета Караянчева да си тръгне демонстративно от Шипка точно, когато слово произнасяше президента Радев. Може би същият този страх е сковал Бойко Борисов и той, вместо да се включи в честванията за 3-ти март, предпочете по това време да е в Турция и да демострира колко е близък с Ердоган. Може би същият този страх накара Борисов, слизайки от самолета от Турция, вместо да отиде да се поклони пред паметта на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за Свободата на България, да свика брифинг на летището и заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, за да обясняват как са се преборили с емигранската криза.

Всички тези действия и бездействия на Бойко Борисов, освен страх издават и още нещо – неговият край идва, но той освен мъчителен за него ще е мъчителен и за целия български народ, на когото след 500 години турско робство, му се наложи да изтърпи 12 годишното управление на една мутра от прехода.

Хубавото в цялата тази история е, че краят на Бойко Борисов идва и то много по-бързо отколкото му се иска и вярва.

Краят на Борисов идва и този път ще е завинаги.

Симеон Славчев,

Председател на ПП МИР