fbpx
 

Храм "Св. Николай Мирликийски" дарява храна на нуждаещи се всеки четвъртък | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 3, 2020

През 2019 г. председателят на Политическа партия МИР Симеон Славчев проведе разговори с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит за създаването на социални кухни под патронажа на Българската православна църква. Тогава двамата се обединиха около идеята в София да бъде създадена една голяма социална кухня – майка, от която да се доставят до православните храмове топъл обяд и вечеря за всички, които имат нужда. По време на разговора между председателя на ПП МИР и Българския патриарх беше обсъдена и идеята да се направи регистър на всички социално нуждаещи се в София, на които Българската православна църква да помага освен с топъл обяд, и с дрехи и всичко от първа необходимост. Идеята на Политическа партия МИР е да инициира доброволческа акция чрез която да се съберат храни, дрехи и лекарства, както в София, така и в цялата страна, каза коментира Симеон Славчев. Той изтъкна необходимостта от създаването на една доброволческа мрежа в страната, която в партньорство с Българската православна църква да помага на нуждаещите се.

Инициатива с топъл обяд вече има. Всеки четвъртък, от 12.00 ч., в храм „Свети Николай Мирликийски“ в София се дарява храна на нуждаещи се. Инициативата е благословена лично от патриарх Неофит.

Отец Николай Нешков, който е председател на храма разкрива, че предложението за даряването на обяд е дошло от елитен ресторант, който е пожелал анонимност. Отец Николай е приел поканата, намерили са се и доброволци, които да помагат.

Старинната църква „Св. Николай Мирликийски-Чудотворец” се намира в центъра на гр. София, на ул. „Цар Калоян” 8, срещу Софийската света митрополия. Първият храм на това място вероятно бил изграден още по времето на император Константин Велики, който провъзгласил християнството за разрешена религия в Римската империя. През XIII в. севастократор Калоян издигнал своя резиденция върху основите на Дворцовия комплекс, съграждайки и нова църква на мястото на късноантичната постройка. В годините на османското господство тази църква била известна и като „Св. Никола Големи”, вероятно заради размерите и функцията си на митрополитска катедрала.

Най-голямата светиня в храма е чудотворната икона на св. Николай Мирликийски Чудотворец, останала по чудо невредима след разрушителните бомбандировки от 1944 г. Тя е поставена на северна стена на църквата, точно до страничните двери на иконостаса.