fbpx
 

ПП МИР апелира институциите за спешни действия против претопяване на българската общност в Украйна | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 27, 2020

Политическа партия МИР разпространи позиция относно претопяването на българската общност в Украйна. Повод за това са промените в регионалните преразпределения, предвидени за 2021г. в страната. От местната българска общност в Болградския регион алармират, че се очаква постепенно спиране наизучаване на майчиния език и възможността за самоопределяне като българи. Според тях историческите факти в региона многократно показват претопяване на малцинства, в това число и българското и е жизненоважно българските институции да заработят, за да се опази българщината в чужбина. Същевременно президентът на Украйна Володимир Зеленски е игнорирал подписката, направена от нашите сънародници в началото на този месец и процесът по промяна на регионите продължава без съобразяване с българите, живеещи постоянно там.

От Министерство на външните работи на България, министър Захариева отговаря, че „следи внимателно“ процесите, вместо да предприеме действия, пишат в позицията си ПП МИР. От партията настояват всички държавни институции, включително вицепрезидента на Р.България, да се отнесат сериозно към проблема и да не позволят отново наши сънародници да бъдат претопявани.

 

ПОЗИЦИЯ на ПП МИР

Относно предвидената пререгулация на регионите в Украйна и свързаното с това заличаване на Българщината в района

 

В дните на постоянни сътресения и скандали в държавата отново бе застъпен въпросът дали държавните институции, ръководени от управляващата коалиция ГЕРБ, ВМРО и СДС, се интересуват от нашите сънародници или това се случва само по време на избори.

Ние от ПП МИР считаме, че грижата за българите в чужбина и отношението към българските общности зад граница е ангажимент, който е постоянен, а не временен. Повод за нашите коментари е писмо, изпратено от нашите сънародници от Болградския регион в Украйна и техните притеснения за възможно заличаване на общността ни след промените в регионалните преразпределения, предвидени за 2021 г. Населението на региона е предимно българско. Промените ще доведат до сливане на тази общност с украинските такива и постепенно спиране на изучаване на майчин език и възможност за самоопределение като Българи.

Историческите факти в района ( Молдова и Украйна основно) многократно показват стопяване на т.нар. малцинства, в това число и българското. В момента е изключително важна ролята на държавата ни и обединение на институциите ни за опазване на българщината в чужбина.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски игнорира подписката направена от нашите сънародници в началото на този месец и процесът по промяна на регионите в Украйна върви без съобразяване с българите, живеещи постоянно там. От десетилетия сънародниците ни се опитват да получат подкрепа от управляващите но без успех. Жалко е, че Унгария, Полша, Руси и Турция успяват да защитят своите съграждани, нещо което ние не умеем.

В отговор на открито писмо на Дружеството „Св.Св. Кирил и Методи“ в Украйна, МВнР отговаря, че „следи внимателно“ процесите. Ние, от ПП МИР, не смятаме, че министър Захариева трябва да следи, а да реагира! Това е нейната функция като министър в това управление. В тази връзка и във връзка с редица допуснати своеволия и грешки, ПП МИР призовава за незабавна отставка на министър Захариева поради липса на компетентност и постоянна неадекватност в управлението на министерството.

ПП МИР апелира всички държавни институции, включително Вицепрезидента на Р.България, да се отнесат сериозно към проблема и да не позволят отново наши сънародници да бъдат претопявани!