fbpx
 

ПП МИР: Показателят на БВП е неадекватен и неточен по отношение на ръста на икономиката | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 26, 2020

Позиция на ПП МИР по повод грешки в данните на НСИ за БВП

 Вчера Националният статистически институт (НСИ) призна за грешките, които е допуснал при изчисляването на брутния вътрешен продукт (БВП) за миналата година.

След среща между ръководството на НСИ и Агенция „Митници“, двете институции разпространиха прессъобщение, в което признават, че предоставянето и консолидирането на данни води до подвеждащи резултати.

Не за първи път правителството и националната статистика манипулират данните за икономическия растеж на страната и лъжат обществото, че той е над 3%.

Политическа партия МИР изказва своето съгласие с мнението на изтъкнати световни учени-икономисти, в това число лауреати на Нобелова награда, които определят показателя „Брутен вътрешен продукт“ (БВП) като неадекватен и неточен по отношение на ръста на икономиката.

За ПП МИР най-важният за решаване  въпрос пред обществото  е въпросът за благосъстоянието на народа и авторитета на страната. Следователно, показателят „икономически ръст“ следва пряко да показва нивото на  повишаване стандарта на живот на населението. Безпределният популизъм и безсрамната демагогия на управляващата политическата класа в България, която хвалейки сама себе си, постоянно  парадира с успеха за достигнат нов ръст на БВП, не се притеснява от факта, че българският народ масово живее все по-зле и по-бедно, а икономическата емиграцията се увеличава.

Истината е, че БВП е количествен показател, при това твърде своеобразен – сбор от стойността на всички влезли и излезли от страната стоки, услуги и финансови средства в долари за определен период от време, вкл. разходите за отбрана, взетите кредити, лихвите по тях, дотациите от еврофондовете и плащанията на членски внос към ЕС, всички видове услуги в т.ч. спекулативните, проституцията , наркотърговията , контрабандата  и т.н.

ПП МИР настоява НСИ, като орган подчинен на правителството, наред с БВП  приоритетно да събира и публикува  отделни данни за ръста на промишленото производство, на външната и вътрешна търговия, на емиграцията, обобщени данни за качеството на живот на българина, изчислено според показателите на ООН, за да може народът да има реална преценка, във всеки един момент, къде се намира България в своята деградация, сравнена с другите страни от региона и  съвременния свят.

От академичните среди също потвърдиха и се обявиха срещу неконсистентността на статистическата информация на НСИ.

Разработваните и публикувани от НСИ тримесечни оценки за брутния вътрешен продукт – експресни и регулярни, се основават на наличните към момента данни за отделните икономически сектори, балансирани между основните методи за оценка на показателя съгласно Регламент на ЕС.

Според ПП МИР това би трябва да притеснява цялото общество, защото предполага, че  правителството не разполага с навременна информация при подготовката на бюджета на страната за всяка следваща година и съответно прави всички планове върху много несигурни допускания.

ПП МИР остро осъжда действията и бездействията на правителството и НСИ, които знаят, че българската икономика вече доста изостава и боксува, но не казват нищо на българското общество, а напротив – използват грешните високи стойности като повод за хвалба, знаейки, че не са верни.