fbpx
 

МРРБ отговори на писмото от гражданския протест, подкрепен от ПП МИР в Ботевград | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 25, 2020

Министерството на регионалното развитие и благоустройството отговори на писмото с искания, които бяха поставени по време на гражданския протест в Ботевград от 26 януари. Тогава ПП МИР подкпрепи протеста и застана зад кмета Иван Гавалюгов, който е избран с подкрепата на партията. Кметът беше поставен под натиск да напусне поста си, но от ПП МИР бяха категорични, че го подкрепят и няма да отстъпят и да позволят статуквото да свали един законно избран кмет, който не се подвоуми да въведе нов стил в управлението на града и да се опълчи на олигархично-феодалния модел налаган с години от близките до ГЕРБ семейство Златеви.

„Вие, ботевградчани, избрахте да сте първия МИРен и свободен град в България, като не се уплашихте и посочихте за ваш избор Иван Гавалюгов. И това няма да се промени, защото ние няма да спрем да защитаваме с всички законни средства Вашия избор”, беше категоричен председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Списъкът с искания от ботевградчани към институциите събра над 3000 подписа. Писмото беше пратено до министър-председателя, главния прокурор, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на околната среда и водите.

В него се настоява за:

  • Назначаване на незабавна проверка на истинността на подписите под жалбите на ДИБО и Обединена социалдемокрация срещу решението на ОИК – Ботевград, с което отказва да прекрати предсрочно пълномощията на Иван Гавалюгов като кмет на Ботевград, и да бъде оповестен резултатът от нея
  • Отнемане на разрешителното на МВЕЦ “Бебреш“ за водоползване от язовир “Бебреш“
  • До 1 март 2020 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството да отпусне останалата част от сумата по споразумение с Община Ботевград за довършване на централния водопроводен пръстен в Ботевград
  • Във възможно най-кратък срок да се възложи обследване на ВиК инфраструктурата на община Ботевград във връзка с кандидатстване по европейски проекти за финансиране подмяната на водопроводната мрежа
  • Установяване на виновните длъжностни лица за наложените на Община Ботевград сериозни финансови корекции – в общ размер над 8 000 000 лева, натрупани при реализиране на европейски проекти  през програмен период 2007 – 2013 год.
  • Ново разследване на начина и законността на придобиване на атрактивни общински имоти от страна на бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев и членове на неговото семейство.

От МРРБ информират, че са компетентни само по част от исканията. „През месец февруари 2020 г. в МРРБ е внесено искане от община Ботевград за осигуряване на средства в размер на 800 000 (осемстотин хиляди) лв. за реконструкция на водопроводна мрежа в град Ботевград. МРРБ, отчитайки проблемите и значимостта на подобряването на водоснабдителната инфраструктура на град Ботевград и в рамките на бюджетните си възможности, ще подкрепи направеното искане”, пишат от Министерството.