fbpx
 

ПП МИР иска връщане на Закона за управление на кризи и Министерство на бедствията | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 24, 2020

Политическа партия МИР настоява за връщането на Закона за управление на кризи от 2003 г., както и да се промени структурата на Министерски съвет и да се създаде ново Министерство на бедствията, авариите и управлението при кризи. Това се казва в позиция на партията от днес. Причината е липсата на организация и координация между институциите, обща безотговорност и липсата на превантивни мерки, което доведе България до три национални кризи – тази с водата, замърсяването на въздуха и водите и липсата на адекватни мерки за наближаващата епидемия от коронавирус.

От ПП МИР предлагат и конкретни мерки заради потенциалната опасност за здравето на гражданите: „Във връзка с опасността от епидемия на коронавирус, настояваме спешно да бъдат предприети действия за строг контрол на границите, пристигащите туристи и български граждани от рискови страни да бъдат следени с термокамери, да има готовност за приемане на рискови групи от съответни болнични заведения, които са подготвени за това. Настояваме да се осигури организация между институциите така, че да има пълна защита и сигурност за българските граждани.”

В позицията си ПП МИР припомнят, че до спирането на закона през 2008 г. в държавата е имало много стройна организация за превенция на тежки ситуации. Дават пример с кризата с птичия грип в Китай, когато с превантивна цел е внесен доклад в Междуведомствената комисия на Министерството на бедствията и авариите. Веднага е създаден кризисен щаб с представители на Министерство на здраеопазването, вътрешно министерство, Червения кръст и др. Провела се е организирана и координирана евакуация на български граждани в страната, както и на служители от посолството. Във ВМА е било подготвено специално отделение за карантина, където са били настанявани евакуираните. Всичко се е случвало с точност и координация, а не хаотично, както е в момента, отбелязват от МИР.

От ПП МИР настояват също така правителството да изготви конкретен план за действие, който да бъде публично оповестен и да влезе незабавно в сила, в случай, че коронавируса засегне страната или някой български гражданин. От най-младата българска партия МИР настояват за сериозно и отговорно отношение както на министър-председателя, така и на целия Министерски съвет, Народното събрание и всички български институции, защото управлението при кризи е част от националната сигурност на България.

 

ПОЗИЦИЯ НА ПП МИР

В момента в България има три основни кризисни ситуации, с които държавата трябва да се справи. Това са водната криза, потенциалната криза с коронавируса, и кризата със замърсяването на въздуха и водите.

През 2003 г. имаше действащ Закон за управление при кризи и Министерство на бедствията, авариите и катастрофите, които регламентираха не само действията на институциите при кризи, но и извършваха превантивните мерки, които се прилагат в различни ситуации. На разположение бяха най-добрите експерти в областта, представители на съответни институции на ниво зам.-министър, както и специални експертни съвети, които бяха в постоянна координация. Във всяко учреждение имаше експерти, които ако възникне кризисна ситуация трябва да изготвят експертни становища да ги предоставят на съответните зам.-министри, както и да дават предложения за превантивни дейности, а не да се действа постфактум. Законът регламентираше не само координацията в държавата, а и в общинската администрация, включително и в големите частни предприятия, като акцентът беше не само върху борбата с кризите, но най-вече върху превенцията. Беше регламентирано, че при криза, целият този механизъм сработва, като при по-опасни ситуации, министърът на вътрешните работи изготвя съответно проекторешение на Министерски съвет за справяне с кризата, което веднага се вкарва в действие.

В момента на кризата с птичия грип в Китай, цялата система против кризи сработи. С превантивна цел беше внесен доклад в Междуведомствената комисия на Министерството на бедствията и авариите. Веднага се създаде кризисен щаб с представители на Министерство на здравеопазването, вътрешно министерство, Червения кръст и др. Проведе се организирана и координирана евакуация на български граждани в страната, както и на служители от посолството. Във ВМА беше подготвено специално отделение за карантина, където бяха настанявани евакуираните. Всичко се случваше с точност и координация, а не хаотично, както е в момента.

За огромно съжаление през 2008 г. законът за кризите беше отменен по настояване на Министерство на отбраната, без представяне на конкретна причина. В момента липсва тази координация на институциите, липсва превенцията, цари обща безотговорност и беззаконие на тема кризи. Ставаме свидетели на тежката ситуация с водната криза в България, чиито мащаб е много сериозен заради липсата на наблюдение, анализ и превенция. Кризата с коронавируса вече има развитие и в Европа, в близост до България. Ситуацията със замърсяването на въздуха и водата стават все по-тежки.

Ако Законът за управление при кризи и Министерството на бедствията, авариите и катастрофите съществуваха, щеше да има не само справяне със ситуациите, но и превенция на всички тежки последствия, на които сме свидетели.

Ние, от ПП МИР, настояваме незабавно в Народно събрание да бъде сформирана работна група, в която освен народни представители да влязат водещи експерти в областта на управлението на кризи, както и представители на граждански и неправителствени организации, които имат експертизата и отношение по темата. Целта на работната група е в най-кратки срокове да актуализира Закона за управление при кризи от 2003 г. , както и да се разработят методиките към него. А веднага след това Народното събрание да приеме актуализирания Закон за управление при кризи. ПП МИР настоява и предлага да се промени структурата на Министерски съвет и да се създаде Министерсвто на бедствията, авариите и управлението при кризи.

Във връзка с опасността от епидемия на коронавирус, настояваме спешно да бъдат предприети действия за строг контрол на границите, пристигащите туристи и български граждани от рискови страни да бъдат следени с термокамери, да има говотност за приемане на рискови групи от съответни болнични заведения, които са подготвени за това. Настояваме да се осигури организация между институциите така, че да има пълна защита и сигурност за българските граждани. ПП МИР настоява правителството да изготви и конкретен план за действие, който да влезе незабавно в сила, в случай че коронавируса засегне страната ни.

Управлението при кризи е част от националната сигурност на България и ПП МИР прозовава министър-председателя и целия Министерски съвет, Народно събрание, както и всички институции за сериозно и отговорно отношение.