fbpx
 

Община Ботевград пита АПИ за винетните стикери до Врачеш и Трудовец | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 21, 2020

Избраният от листата на ПП МИР кмет на Ботевград Иван Гавалюгов е изпратил запитване до Агенция „Пътна инфраструктура“ за възможността да отпаднат винетните такси за движение по два участъка от Републиканската пътна мрежа: отсечките Ботевград – Врачеш и Ботевград – Трудовец.

За това информира лично кмета и коментира, че според него, ако някоя община поиска от АПИ да отпаднат винетните такси за движение по даден път, то тя трябва да сподели разходите по поддръжката му, най-вече – в разходите за текуща поддръжка. „Ние направихме това запитване до АПИ със същите аргументи, с които Софийска голяма община го направи в началото на седмицата. До мен достигна информация, че подобни запитвания са направени от десетки общини в България“, обясни още кметът за информационният общински сайт botevgrad.com .

По думи на кмета Гавалюгов все още няма яснота, каква ще е сумата, която общината трябва да поеме за поддръжка на пътя, за да отпаднат винетките, но ако разходът е разумен и поносим за бюджета от общината са готови да поддържат отсечките заедно с Пътната агенция.

По отношение на отсечките до Скравена и Новачене Гавалюгов поясни, че те са част от международен път Е-79 и разходите за поддръжка са в пъти по-големи и едва ли ще бъде целесъобразно за общината да ги поеме, допълни кметът на ПП МИР Гавалюгов.