fbpx
 

Симеон Славчев, ПП МИР: Ще обучаваме депутати за машинното гласуване | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 19, 2020

„Хаос и безхаберие – това се вижда от първото заседание на Работната група за промяна на изборните правила в Народното събрание за машинното гласуване”, заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

В работната група не се е стигнало до консенсус по нито един въпрос. Въпреки, че Министерски съвет е взел решение за прилагане на машинното гласуване, групата трябва да реши как точно ще се случи това и ще има ли алтернативно гласуване с хартиени бюлетини.

„Депутатите, особено тези, от управляващата партия, показват абсолютно непознаване по темата с машинното гласуване. Демонстрира се непознаване не само в прилагането, но и на технологията и сигурността на машинното гласуване”, беше категоричен лидерът на ПП МИР. „Изключително тревожен е фактът, че именно в ръцете на тези хора се намира съдбата на демокрацията в България в момента”, каза още той.

По време на заседанието, работната група е отхвърлила и идеята изборните списъци да бъдат изчистени. „Опасявам се, че не само няма воля за промяна, но и ще се попречи на прилагането на машинното гласуване в страната. От ЦИК също са съобщили, че няма да могат да се справят с новия вид гласуване. Това е пълен хаос и капитулация на институциите и то с цел да се саботира целия процес на промяна”, заяви Симеон Славчев.

От ПП МИР организират експертен и граждански съвет, който ще търси решенията за прилагането на машинното гласуване. Именно този съвет от знаещи, информирани хора и най-добрите специалисти в България ще даде решенията, а не политици, които не знаят за какво става дума, коментират от там. От партията са категорични, че няма да спрат протеста си и ще продължат с инициативите и обучението на граждани за машинно гласуване на пл.”Независимост”. „Имаме готовност да организираме и специално обучение на депутати”, добави още Славчев.