fbpx
 

ПП МИР: ГЕРБ нагло ползва офис без наем | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 18, 2020

ГЕРБ е единствената българска партия, която не плаща наем за сградата, в която се намира, пише в позиция на Политическа партия МИР по темата. „Преди време субсидията за партиите беше намалена на 1 лв. за глас, като компенсация за това им се даде право да ползват безплатно сградите, които са наели за администрациите си. По-късно законодателството отново беше променено, като субсидията се покачи на 8 лв. на глас, но условието за безплатния наем някак незабелязано си остана”, коментират от партията. Оказва се, че единствено от ГЕРБ се възползват от пропуска. „Същевременно стотици сдружения с нестопанска цел от години чакат за възможност да наемат офис от държавата. Според Закона за юридическите лица с нестопанска цел, държавата подпомага организациите, работещи в обществена полза”, се казва още в позицията.

От ПП МИР предлагат след като ГЕРБ се възползват от възможността да не плащат наем, да осигурят безплатни помещения и за всички организации с нестопанска цел, които се нуждаят от такива. Те настояват и да се оповести публично кои политически партии, фондации, граждански и неправителствени организации, какви общински и държавни помещения ползват, къде и срещу какъв наем. Също така да се направи проверка, дали всички общински и държавни помещения, без значение, дали са отдадени на политически партии, на фондации, граждански или неправителствени организации, се ползват на законово основание и по предназначение от наемателите. ПП МИР настоява цялата информация да бъде публично оповестена.

***

ПОЗИЦИЯ

На Политическа партия МИР Партия

ГЕРБ е единствената българска партия, която не плаща наем за сградата, в която се намира. Преди време субсидията за партиите беше намалена на 1 лв. за глас, като компенсация за това им се даде право да ползват безплатно сградите, които са наели за администрациите си. По-късно законодателството отново беше променено, като субсидията се покачи на 8 лв. на глас, но условието за безплатния наем някак незабелязано остана.

На този етап единствено от ГЕРБ се възползват от пропуска. Същевременно стотици сдружения с нестопанска цел от години чакат за възможност да наемат офис от държавата. Според Закона за юридическите лица с нестопанска цел, държавата подпомага организациите, работещи в обществена полза.

От политическа партия МИР настояваме след като ГЕРБ се възползват от възможността да не плащат наем, да осигурят безплатни помещения и за всички организации с нестопанска цел, които се нуждаят от такива.

ПП МИР настоява да се оповестят публично кои политически партии, фондации, граждански и неправителствени организации, какви общински и държавни помещения ползват, къде и срещу какъв наем. Също така да се направи проверка, дали всички общински и държавни помещения, без значение, дали са отдадени на политически партии, на фондации, граждански или неправителствени организации, се ползват на законово основание и по предназначение от наемателите. ПП МИР настоява цялата информация да бъде публично оповестена.