fbpx
 

Инициативен комитет поиска от Общината безплатен транспорт за възрастните хора и учениците в Русе | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 16, 2020

В края на миналата година инициативен комитет в състав Стелиян Стефанов /председател/, д-р Камен Милков, Екатерина Барбова /ПП МИР/, Диляна Желева и Петър Калинов, внесоха в местния парламент предложение „ за въвеждане на безвъзмездно пътуване на пенсионерите и учащите се до 12 клас, по време на учебната година, на територията на община Русе”.

Предложението за изменение в Наредбата за реда и условията за превоз на пътници бе разгледано на Постоянната комисия за взаимодействие с гражданското общество, като становището на Общинска администрация е, че на този етап това няма как да стане, не защото няма желание за това, а поради обективна невъзможност да бъде изпълнено искането на гражданската инициатива.

В отворено писмо до медиите от инициативния комитет споделят, че през последните години община Русе се е отдалечила от ролята си на социален коректив и правото да въвежда мерки в посока подпомагането на нуждите на социалните групи. От инициативата мотивират искането си за безплатен транспорт за пенсионерите и учащите се до 12 клас, като опит да се промени пагубния тренд в демографската криза в общината”.

Екатерина Барбова, която е лицето на младата Политическа партия „МИР“ в Русе и част от инициативния комитет подчерта, че искането им има своята финансова обосновка, но тя е неглижирана на заседанието на Постоянната комисия за взаимодействие с гражданското общество.

„Общинския съвет, само в края на миналата година отпусна над 600 хил. лв. към ОБЩИНСКИ ТРАНСПОРТ РУСЕ ЕАД, както и закупи превозни средства от бюджета за още толкова. Настояваме при това положение парите, които общината отпусна на Общинския транспорт следва да бъдат трансформирани в безплатни карти за двете най-уязвими социални групи в Русе – пенсионерите и учениците” категорична е още Барбова.

Предложението ще бъде обсъдено и гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет в Русе, което ще се проведе на 21 февруари.