fbpx
 

Симеон Славчев, ПП МИР: Проф. Михаил Константинов незабавно да подаде оставка за поредния му опит да саботира машинното гласуване | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 14, 2020

Под сериозния политически и обществен натиск, в сряда Министерски съвет взе решение да стартира подготовката за провеждане на машинно гласуване в България.

На 1-ви февруари политическа партия МИР започна пред прозорците на Министерски съвет безсрочен протест с искане за спазване на закона и незабавното въвеждане на машинното гласуване, така както е прието и записано в Изборния кодекс.

ПП МИР дори стартира Национална кампания „България се учи да гласува машинно” и покани официално министър-председателя Бойко Борисов да гласува на машината в импровизирания учебен център пред сградата на Министерски съвет.

Решението на кабинета за обезпечаване на машинното гласуване „изненада“ някои от институциите, които ще бъдат пряко ангажирани с провеждането му. Пред БНТ председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов обяви, че ще има голям проблем за произвеждането на толкова голям брой машини заради … коронавируса. Причината, която той изтъкна е, че  много от елементите се правят в Китай, където сега има затворени фабрики заради разпространението на заразата.

„Проф. Константинов незабавно да подаде оставка като шеф на информационно обслужване заради поредното негово саботиране на процеса за въвеждането на машинното гласуване в България”, поиска председателя на ПП МИР, която обяви, че провеждането на честни избори чрез машинно гласуване е Национална кауза.

„Напълно недопустимо е професор по математик,а още повече в качеството му на директор на „Информационно обслужване”, в национален ефир да говори по този начин, да прави поредните манипулации и внушения и да се опитва да саботира стартирането на машинното гласуване, за което вече има и решение на Министерски съвет”, каза още председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Проф. Михаил Константинов за пореден път изказа своята теза, че никъде в Европа нямало въведено машинно гласуване.

„Нека проф. Константинов публично да отговори в коя друга страна в Европа и света има толкова голям брой невалидни бюлетини, сбъркани и подправени протоколи, и да спре да манипулира българското общество”, поиска още Симеон Славчев.

„Ако министър-председателят Бойко Борисов е искрен и иска реално в България да се проведат честни избори чрез машинно гласуване, то нека незабавно да отстрани проф. Михаил Константинов от поста директор на „Информационно обслужване”. Ако не го направи ще означава, че той умишлено иска да саботира пълното въвеждане на машинното гласуване в България и тогава той ще трябва да подаде оставка или хората ще напълнят площадите и ще го свалят напълно справедливо от власт”, подчерта председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

ПП МИР предлага да се създаде граждански и експертен съвет, който да контролира целия процес по въвеждане на машинното гласуване. Според Симеон Славчев този съвет ще упражнява граждански натиск и успоредно с това ще дава експертизата и технологичните решения за машинното гласуване.

Също така ПП МИР настоява да се промени Изборния кодекс, за да може българите в чужбина също да гласуват машинно. От най-младата българска партия настояват също да се обсъди и въпроса с населените места под 300 жители, където според сегашния Изборен кодекс се гласува с хартиена бюлетина. ПП МИР са категорични, че и в тези населени места и секции трябва да се гласува изцяло машинно.

„Протестът на ПП МИР продължава, докато българското общество не получи гаранции, че ще се въведе изцяло машинното гласуване, а от днес протеста е и за оставката на Михаил Константинов като директор на „Информационно обслужване”, завърши Симеон Славчев.