fbpx
 

Буден млад българин грабна наградата на МИР за Хакер на годината | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 14, 2020

 

Инициатива „Хакер на годината’2020” се проведе днес по обед на пл.”Независимост”, в шатрата на протеста за машинно гласуване на ПП МИР. Идеята за инициативата дойде след като премиерът Бойко Борисов изрази опасения, че машините за гласуване могат да бъдат хакнати.

Партията прикани всички желаещи да се опитат да хакнат машината, на която вече 14 ден граждани и гости на София гласуват тестово. Условието беше да не повреждат механично устройството и да не носят отвертки и клещи и други инструменти. За сметка на това, могат да се ползват комютри, телефони и таблети. При успех от ПП МИР подаряват специална бутилка отлежало вино.

„Днес поканихме „невярващите“ в машинното гласуване както и „хакери“, г-н Борисов и г-н Дончев”,  разказа зам.-председателят на партията Владислав Милев от мястото на събитието и заяви, че министър-председателят и неговият заместник има приготвеното специално за повода вино в шатрата.

Няколко граждани са проявили интерес към инициативата на пл.”Независимост”. Милев заяви, че е бил изключително приятно изненадан от млад човек на около 25 години, който е дошъл в шатрата. „В него имаше толкова живот, енергия и знания както по въпроса за „хакването“ на машините, компютърните технологии, но не и по –малко свързани с ЕС, Конвенциите и т.н., просто буден млад човек”, заяви зам.-председателят на ПП МИР. „Разговорът ми с него мина в едни бързи 50 минути, в които разбрах с радост, че имаме шанс като нация да оцелеем въпреки тях, въпреки КОЙ и въпреки държавата. Младежът с име „Х“ сподели своите опасения и виждания по въпроса за машинното гласуване, човешката намеса и пропуските, които той вижда в настоящите модели. Като човек и буден гражданин се съгласи да участва в предложената от ПП МИР експертна и гражданска комисия, свързана с въвеждането на машинното гласуване”, разказа още Владислав Милев. „Заради будния му дух и обхвата на знанията му дадох наградата предвидена за „Хакера“. С негово съгласие направихме и снимка”, каза още той. Председателят на партията разкри, че е научил интересни неща от него, както в IT сектора, така и в света на електрониката.