fbpx
 

Симеон Славчев, ПП МИР: Провеждането на честни избори чрез машинно гласуване е национална кауза | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 13, 2020

Председателят на ПП МИР Симеон Славчев благодари на всички граждани, партии и организации, които подкрепят националната цел да се приложи машинното гласуване. Това стана по време на откриването на конференцията „Бъдещето на машинното гласуване” в БТА днес. Това, че днес ПП МИР и ПП АБВ организират тази дискусия, не означава, че сме сами, днес тук има представители на много други партии, които ни подкрепят, каза Славчев. Не се делим на партии, тук сме за да се обединим около провеждането на честни избори чрез машинно гласуване. Това е национална и справедлива кауза. Промяната в България ще започне, когато в страната се проведат честни избори, каза още той.

Според Славчев вчерашното решение на Министерски съвет за прилагането на машинното гласуване е първата крачка за въвеждането на пълното машинно гласуване в България. „С вчерашните си изказвания министър-председателят Бойко Борисов показа, че е абсолютно неподготвен и въобще не е наясно с технологията на машинното гласуване. Той говори за хакерски атаки, а не знае, че машините дори не са свързани с интернет, те могат да работят и без ток, с батерии, които могат да издържат през целия изборен ден. Така че нито хакерски, нито токови или други атаки могат да повлияят на изборния процес и машинното гласуване, обясни лидерът на ПП МИР. Протестът на ПП МИР продължава, докато получим гаранции, че ще се въведе изцяло машинното гласуване, тъй като знаем, че премиерът често говори едно, а прави друго, уточни Симеон Славчев.

Предлагам да се създаде граждански и експертен съвет, за да може да контролира целия процес по въвеждане на машинното гласуване. Този съвет ще упражнява граждански и експертен натиск и успоредно с това ще дава технологични и юридически решения за машинното гласуване, заяви още председателят на ПП МИР. Според Симеон Славчев трябва да се промени Изборния кодекс, за да може българите в чужбина също да гласуват машинно. По негово мнение трябва да се обсъди и въпроса с населените места под 300 жители, където според сегашния Изборен кодекс се гласува с хартиена бюлетина. Славчев е категоричен, че и в тези населени места и секции трябва да се гласува машинно.

Вчера депутат от ГЕРБ лансира идея машинното гласуване да се провежда заедно с хартиена бюлетина, а това е пълен нонсенс. Въвеждането на машинно гласуване означава, че ще се гласува само чрез машини, без хартиени бюлетини, без писане и подправяне на протоколи, беше категоричен Симеон Славчев. Винаги, когато има човешка намеса, някой, волно или неволно, може да сбърка, заяви той. Лидерът на ПП МИР припомни, че на последните местни избори в София 90% от протоколите бяха „сбъркани” и поправени с „верния резултат”, което означава, че вотът на столичани е напълно подменен.

„С г-н Славчев сме убедени, че това е национална кауза”, каза Румен Петков, председател на ПП АБВ по повод прилагането на машинното гласуване в България. Според него това е стъпка към хигиенизиране на изборния процес. Той разказа, че през 2016 г. е било прието предложението по време на президентските избори да се поставят 5000 машини в изборните секции, но това не се е случило. В последствие 4 пъти машинното гласуване у нас не е било реализирано, въпреки че за прилагането му е било разписано ясно в закона. След запитване към институциите от ЦИК отговарят, че за процедурите по прилагането на машинно гласуване са отделени пари в бюджета за 2021 г. В следствие на неприлагане на новия начин на гласуване, на миналите избори е достигнат брой от 300 000 невалидни бюлетини, което е грубо пренаписване на изборния резултат, заяви Петков. Той подчерта, че България има достатъчен потенциал да създаде машина за гласуване.

В сегашната нормативна уредба не се предвижда машинно гласуване за местните избори. Вицепремиерът Дончев потвърди, че става дума за въвеждане на 100% машинно гласуване, това е гаранция, че и в чужбина българите ще гласуват така, каза лидерът на АБВ. Три неща ни обединяват днес – да засилим натиска върху правителството и да гарантираме реализацията на машинното гласуване като първа стъпка към електронното дистанционно гласуване; второ – да засилим натиска да има публична процедура, която да гарантира участието на потенциала, който може да произведе машина, която да гарантира хигиената на политическия процес; и не на последно място контрола на Парламента в този процес,отбеляза Румен Петков.

За съжаление вече седма година властта си намира удобни поводи, причини и извинения да отложи и да не въведе машинното гласуване. Това каза Мая Манолова, бивш народен представител и Омбудсман на България. Ако законът се спазва, със или без изявленията на правителството от вчера, би трябвало от 1 януари в секциите с над 300 души избиратели да се гласува машинно. По думите ѝ средства за закупуване на машини за гласуване са отделени в бюджета за 2021 г., което означава, че ще има само няколко месеца от началото на годината до изборите през април 2021, което не е достатъчно време за техническа подготовка.

От ЦИК плащат наем на машина от близо 3000 лв., не е без значение колко струва изборния процес, коментира Манолова. Във формулировката машинно гласуване – чисти избори, бих добавила електронно гласува – активна регистрация, т.е. чисти, коректни и честни избирателни списъци, каза тя.

Бившият Омбудсман разказа, че 7000 са били недействителните бюлетини на местните избори в София на втори тур, на първи – 20 000. Над 900 протокола са били с преправяния и поправки при 1600 секции – това са 2/3 от секциите. В 400 от тези 900 протокола „Информационно обслужване” е правило повече от 2 поправки. 124 души са били назначени от Избирателната комисия, от които 88 са служители на столичната администрация, от тях шефове на дирекции, юристконсулти, архитекти и т.н., които са били ангажирани с поправявнето и пренаписването на избирателните протоколи, изключително в нарушение на Изборния кодекс. Надписани са хиляди граждани, които уж имат право да гласуват на местни избори.

Там, където пипа ръка, още повече партийно-политически назначена не можем да бъдем сигурни в крайния резултат. Ако има машинно гласуване това няма да се налага и няма да се случва, заключи Манолова.

Призовавам участниците в този форум да следят действията на Избирателната комисия и на ресорния министър – дали 1 години ще се окаже достатъчна да се организират за прилагането намашинно гласуване. Имам подозрение, че това е един фин начин да се компроментира машинното гласуване с една не добра организация и логистика, заяви още бившия Омбудсман. Убедена съм, че и машинното и електронното гласуване ще подобрят доверието в изборния процес. Хората наистина смятат, че няма смисъл да се гласува, каза Мая Манолова. По думите ѝ в София между двата тура са изчезнали 100 000 гласа.

Вакханалията с гласуването на мъртви души започна да става отвратителна за българските граждани. Има технологии за справяне с този проблем. Да обединим усилия за оказване на натиск върху властта да се направят тези толкова важни стъпки, призова още Манолова.

Като гражданин съм изключително щастлив, че наистина се е формирал фронт от свободомислещи българи. Така заместник председателят на ПП МИР Георги Кардашев коментира обединяването на партии, организации и граждани около каузата за машинното гласуване. Благодаря на всички български граждани, които се включиха в протеста, който продължава вече 13ти ден, и потърсиха правата си. Кардашев спомена юридическия термин шиканиране – бавене на процеса – по-лошо от шиканирането в съдебната зала е шиканирането в политически план, някой все нещо отлага, но така отлагаме и истинската демокрация, каза той. Зам.-председателят на партията разказа, че на шатрата на ПП МИР, разположена на пл.”Независимост”, където хората могат да символично да гласуват машинно много хора са питали какво ще стане ако и сега управляващите ни излъжат и не приемат машинното гласуване. Това не бива да се допуска, коментира той.

Прокрадва се идея да се гласува на хартия и чрез машина. За нас това не е равно изборно право, беше категоричен Георги Кардашев. Ако такъв тип промяна се приложи, всички ние ще търсим отговорност от държавата чрез Закона за отговорност на държавата, защото това ще означава, че някой ни отнема демокрация, обясни зам.-председателят на ПП МИР.

Предлагам да сме непримирими и да стигнем до победа във „войната”, заяви Кардашев.

Слушаме оправдания и обяснения от институциите защо не може да се приложи машинното гласуване. Така Стефан Банов, представител на българи, живеещи във Франция коментира липсата на действия от страна на държавата. В последните години се убедих, че единственото решение за България е машинното гласуване, заяви той.

Банов разказа за изборите в Бразилия, където има 420 000 избирателни секции с 136 млн. избиратели. През 2000 г. там се въвежда пълно машинно гласуване във всички населени места. Машините се транспортират в джунгли с хеликоптери и военна техника към всички избирателни секции. Има 500 000 бразилци в чужбина, 200 000 от тях са гласували машинно на последните президентски избори. Банов коментира примера с думите, че „когато искаме нещо да се случи – намираме начин, когато не искаме – намираме оправдание”.

Липсата на честност в избирателния процес е това, което отвращава избирателите, които взимат решението си по съвест и така остават да гласуват само онези, които гласуват по принуда, отбеляза още Стефан Банов. Хората не вярват, че чрез избори ще се промени нещо в тази държава, заяви той. В края на дискусията всеки от присъстващите можа да проследи демонстрация как се случва машинното гласуване и лично да го направи на предоставената за целта българска машина за гласуване.

В края на дискусията беше направена демонстрация как се случва машинното гласуване и всеки от присъстващите имаше възможност лично да го направи на предоставената за целта българска машина за гласуване.