fbpx
 

Симеон Славчев, ПП МИР: Днес гражданското общество в България победи властта | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 12, 2020

ПП МИР свика извънредна пресконференция по повод решението на Министерски съвет да спази закона и да стартира процедура за незабавното прилагане на машинно гласуване в България. На 1 февруари ПП МИР започна безсрочен мирен протест с искане министър- председателят Бойко Борисов и целият Министерски съвет да спазят закона и незабавно да въведат машинното гласуване, така както е записано в Изборния кодекс. Пресконференцията откри говорителя на ПП МИР Георги Славчев, който благодари на всички българи, които подкрепиха МИРния протест на партията и въвеждането на машиннито гласуване. Според него, това, освен безспорна политическа победа за партия МИР, е и победа на всички български граждани. Пред медиите, които се събраха пред Министерски съвет, председателят на ПП МИР Симеон Славчев подчерта, че днешният ден е и най-добрият ден за българската демокрация, тъй като единствено през машинното гласуване може да се проведат честни избори в страната. Той каза, че днес българското гражданско общество е победило властта и най-накрая сме извоювали правото си свободно и честно да гласуваме. Това е победа на справедливостта, каза още Симеон Славчев. „Благодаря на Министър председателя Бойко Борисов, че най-накрая намери смелост да спази Закона, защото машинното гласуване е прието в Избирателния кодекс и не беше необходим натиск от наша страна, за да спази той закона“, заяви той.

ПП МИР предлага да се сформира граждански и експертен съвет, който да подготви технологично въвеждането на машинното гласуване, контрола и мониторинга върху целия процес от техническите изисквания за провеждането на обществената поръчка до провеждането на самото машинно гласуване. В експертния съвет трябва да влязат специалисти и представители на академичните среди“, каза лидерът на ПП МИР Симеон Славчев. Той подчерта, че в нарочно отвореното писмо ПП МИР е поканил премиера и министрите му да посетят импровизирания обучителен център за машинно гласуване на ПП МИР, но макар разстоянието да е само 15 крачки от входа на Министерски съвет, никой от представителите на властта не се е осмелил да гласува машинно.

„На днешното заседание на Министерски съвет се чуха твърдения, че машинното гласуване ще е трудно, ще е скъпо, ще има проблем с преференциите, че не знаят колко е подходящо за местните избори и прочие, но нито един от представителите на управлението не дойде да види как точно става. Хиляди хора минаха през шатрата на случаен принцип и нямаше човек, който да каже че е сложно, че е трудно или че има проблем. Всички думи казани днес от Бойко Борисов и Томислав Дончев, доказват, че управляващите нямат никакво понятие какво представлява машинното гласуване“, каза още Симеон Славчев.

От ПП МИР са категорични, че няма да спират с действията си дотук, а ще следят изкъсо всяко предстоящо действие от страна на правителството. „Многократно лично министър-председателят Бойко Борисов е доказвал, че говори едно, а прави друго, но ПП МИР няма да му позволи този път да се подиграе с българския народ и да се извърти на 180 градуса“, каза още председателят на най-младата българска партия МИР, която днес постигна своя първи, но изключително голям политически успех. „Няма да си позволим еуфорията от днешната политическа и гражданска победа, да отклони вниманието ни от крайната цел – всички избори в България да се привеждат чрез машинно гласуване“, беше категоричен Симеон Славчев.

На въпрос какво би направила ПП МИР, ако Борисов се отметне от днешното си решение и реши за пореден път за отложи машинното гласуване маскирайки го зад поредна промяна в Изборния кодекс, Симеон Славчев беше категоричен, че ако Министерски съвет предприеме различни действия от тези, които гласуваха днес, недоволството на всички, които подкрепят въвеждането на машинното гласуване ще изпълни площада и тогава изходът на правителството ще е единствено да подаде оставка.

Утре в 10:00 в БТА ПП МИР съвместно с партии, организации и граждански движения организира дискусия „Бъдещето на машинното гласуване”, като срещата е отворена освен за журналисти и за всички, които имат интерес по темата. По време на конференцията ще бъде показано как се гласува машинно.