fbpx
 

Предлагат още практически решения за водната криза | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 11, 2020

След Политическа партия МИР, още практически решения за водната криза у нас, и най-вече за ситуацията в Перник, предлага българска компания.

Фирмата Develiot е създала умно устройство за водомер, автономно следящо консумацията на вода в реално време. При поставяне на такива устройства в града върху централния и довеждащия водопровод и на отклоненията, може да се види в кои части от системата се губи вода, твърдят от там. В случая с Перник, може да се следи какво се случва в язовира – какво е нивото му, какво количество вода влиза в него,  и какво отива в града, както и какво се разпределя в мрежите. Това ще спомогне да се направи мониторинг на загубите във всяка една точка, казват още от Develiot.

Преди дни ПП МИР предложи конкретни мерки, които ще доведат до край на водната криза в Перник. На първо място от партията настояват незабавно да се предприемат действия за възстановяването на връзката на Перник с яз. Пчелина (800 м водопровод), който с припомпване на водите ще стигне до открития довеждащ канал за промишлеността на гр. Перник. Втората мярка е вместо да се влагат над 27 млн. лв. за изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник, което няма да реши водната криза в града, да се вложат средства за намаляване на течовете в градската част чрез прилагане на безизкопна технология.

„Приехме проблемът с водната криза като лична кауза и ще се борим за решаването му. Даваме практически експертни решения на проблема, но засега не се вижда адекватна реакция от страна на правителството”, заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев. Той коментира, че от партията са изключително разтревожени за развоя на събитията в Перник и са дали срок на управляващите до 16-ти март. Ако до тогава няма вода в Перник през новия водопровод, от ПП МИР искат още същия ден цялото правителство да подаде оставка и да понесе освен политическа и наказателна отговорност за изхарчените 27 млн. лв. и най-вече затова, че перничани са излъгали за пореден път и са оставени без вода.