fbpx
 

ПП МИР и ПП АБВ инициират експертна конференция за машинното гласуване и изборното законодателство | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 5, 2020

ПП МИР и ПП АБВ инициират експертна конференция за машинното гласуване и изборното законодателство на 13 февруари 2020 г., от 10.00 ч., в сградата на БТА.

На събитието са поканени всички парламентарно представени партии, организации и експерти.

Председателят на ПП МИР Симеон Славчев отново призова всички граждани, политическа партии и граждански и неправителствени организации в България да подкрепят националната кауза за незабавното въвеждане на машинното гласуване, което според ПП МИР е единственият начин за провеждането на честни избори и гарантиране на вота на българските граждани.

„Трябва да има политически и обществен консенсус по изборното законодателство, което трябва да е устойчиво, а не всеки път да се променя в 12 без 5. Машинното гласуване е прието от Народното събрание в Глава 14, Раздел III на Изборния кодекс и призовавам за пореден път министър-председателят Бойко Борисов да спази закона и незабавно да възложи на Томислав Дончев, който като вицепремиер отговаря за провеждането на изборите, незабавно да стартира всички действия, с който да гарантира, че на следващите избори в България ше се гласува изцяло, а не частично машинно, заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

От партията започнаха тази събота на пл.”Независимост”, между Министерски съвет и Президентството, безсрочен граждански протест за незабавното прилагане на закона и прилагането на машинното гласуване.

От ПП МИР поставиха шатра на мястото, където гражданите могат да получат повече информация за машинното гласуване, както и да гласуват на подсигурената от ПП МИР машина за гласуване.

От днес партията стартира и национална кампания „България се учи да гласува машинно”, която цели да запознае обучи българските граждани как се гласува машинно. Машината за гласуване ще обиколи всички областни градове и по-големи общини в България.

От ПП МИР поканиха днес всички партии и организации да се присъединят към националната кауза за машинно гласуване.

На поканата на Политическа партия МИР се отзова председателят на ПП АБВ Румен Петков, който дойде на пл.”Независимост” и символично гласува машинно и се подписа в подписката за незабавното му прилагане. Той предостави на председателя на ПП МИР Симеон Славчев кореспонденция, в която става ясно как Министерски съвет и Централната избирателна комисия си прехвърлят отговорността за прилагането на машинното гласуване.

„Това е поредното доказателство, че управляващите умишлено не искат да спазят закона и да въведат машинното гласуване”, коментира документите Симеон Славчев и добави, че ПП МИР ще окаже сериозен граждански натиск, за да накара управляващите да спазят закона.