fbpx
 

Симеон Славчев: Датата на Априлското въстание да стане официален празник | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 2, 2020

“Напълно подкрепям предложението на известни български историци, общественици и членовете на фондация „Васил Левски“ денят на Априлското въстание да стане официален празник и да се отбелязва тържествено всяка година на 20-ти април”. Това заявява педседателят на Политическа партия МИР Симеон Славчев в позиция от днес. „Безспорен факт е, че Априлското въстание е от изключително значение за българската история, защото освен, че е най-значимата въоръжена изява на националноосвободителното движение, то е и предпоставка за последващите исторически събития, които водят до Освобождението на България”, отбелязва Славчев.

Лидерът на ПП МИР коментира, че Априлското въстание е най-мащабната проява на революционните борби през епохата на Българското Възраждане. „То е най-висшата проява на българската национална революция, на българския дух, желание и воля за Свобода и Независимост. И въпреки че е потушено, то постига своята основна политическа цел и намира силен отзвук в Западна Европа и Русия”, се казва още в позицията на Симеон Славчев.

Според председателят на партията, обявяването на Априлското въстание за офицален национален празник е най-малкото, което можем да направим в знак на почит и уважение към нашите предци, които абсолютно непоколебимо застанаха под знамето „Свобода или смърт“ и поведоха битката за Освобождението на България.