fbpx
 

Симеон Славчев: Казваме СТОП на фалшифицирането на изборите в последните 30 години | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 1, 2020

 

„Машинното гласуване в България е въведено, но не е приведено в действие, защото сегашният политически елит няма никакво намерение да пада от власт. Те са готови с цената на всичко да се задържат на власт.” Това каза председателят на Политическа партия МИР Симеон Славчев по време на протеста за въвеждане на машинно гласуване пред сградата на Министерски съвет днес. Граждани, представители и съмишленици на партията се събраха да протестират заради това, че манипулациите на изборите у нас продължават, а властта отказва да въведе машинното гласуване.

„Днес, ние, българските граждани и родолюбци казваме СТОП на тези 30 години и на българският преход. Българският преход ще свърши тогава, когато в България бъдат проведени честни избори и бъде въведено машинното гласуване”, беше категоричен лидерът на най-младата българска партия МИР.

„Днес и в следващите 5 дни ние ще протестираме мирно. След това даваме ултиматум на правителството да направи постъпки за въвеждането на машинно гласуване. До следващите редовни избори са през март 2021 г. и има достатъчно време. Дотогава трябва да се направи обществена поръчка и да има честен вот”, обяви Симеон Славчев. Той призовава всички български граждани, родолюбци, институции и партии да настояват докато се въведе машинното гласуване. „Убеден съм, че към нас ще се присъединят много други граждани и организации. Ние няма да спрем тук, ние ще продължим, защото протестът ни е безсрочен докато не получим гаранции, че машинно гласуване ще бъде въведено”, беше категоричен председателят на ПП МИР.

Водещ на протеста беше говорителят на ПП МИР Георги Славчев. Пред присъстващите той припомни как управляващите обясниха, че е сложно да се въведе машинно гласуване на последните местни избори, а след това се случиха безпрецедентни нарушения и фалшифициране на нашия избор. „В навечерието на предстоящите парламентарни и президенстски избори, ние настояваме и няма да отстъпим от искането ни за пълното и моментално въвеждане на изцяло машинно гласуване на всички видове избори и във всички избирателни секции в страната и чужбина”, беше категоричен говорителят на партията. Той призова протестът да бъде чут в цяла България и да се покаже на управляващите, че народът е единен и непримирим.

„Протестът ни продължава докато управляващите не гарантират, че на следващите избори ние всички ще гласуваме машинно”, заяви Георги Славчев. Той обяви искания на ПП МИР:

 

  1. Незабавно въвеждане на машинното гласуване, както е записано в гл.14, разд.3 от Изборния кодекс, приет от Народното събрание.

 

  1. Незабавно да бъде приета поръчка по обществената процедура, чрез която ще бъдат закупени всички машини, които ще бъдат необходими за въвеждане на пълното машинно гласуване във всички предизборни секции в Изборния кодекс, приет от Народното събрание.

 

  1. Незабавно Министерски съвет, НС и ЦИК да предприемат действия за машинно гласуване за следващите парламентарни избори.

 

  1. Да отпадне текст от чл.212, ал.5 от ИК, който ограничава машинното гласуване в избирателни секции извън България.

 

По време на протеста инж.Александър Чобанов, ръководител на Училището по роботика, разясни как се случва машинното гласуване. Той обясни, че са нужни 6-8 месеца технологично време за изработването на машините и минимум 1 месец за доставката. Инж.Чобанов каза, че когато се взимат рушвети за гласуване, се снима бюлетината, за да се докаже, че е гласувано по определен начин. При машинното гласуване, машината не може да се снима няма и тъмна стая и опити за снимане и манипулация биха били видяни.

След края на протеста присъстващите упражниха символично своето право на глас на машина за гласуване и се снимаха с машините които бяха инсталирани от протестиращите.

От ПП МИР стартират подписка за прилагането на машинното гласуване, в която всеки желаещ може да се подпише. Това може да се направи на пл.”Независимост” всеки ден от 10.00 до 20.00 ч.

Запис от протеста можете да видите тук: https://www.facebook.com/ppmirbg/videos/621419655355195/