fbpx
 

Симеон Славчев, ПП МИР: Николай Нанков се скри зад Закона за достъп до обществена информация | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 30, 2020

По повод писмо от председателя на ПП МИР Симеон Славчев до зам. министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, в което се иска информация за разходваните за ремонта на язовир Студена 32 милиона лева, от администрацията на министърът отговориха, че информацията не е поискана по Закона за достъп до обществена информация и това не им позволява да предоставят данните в момента.

„Министър Нанков се крие зад законови процедури за да протака отговорите, които рано или късно е длъжен да даде на обществото, а именно за какво министерството похарчи 32 млн. лева предназначени уж за ремонт на язовир „Студена” коментира отговорът от министерството инж. Симеон Славчев, лидер на ПП МИР.

От партията съобщиха, че вече е изготвено заявление, съобразено с точките по цитирания от Нанков закон, което ще входират в МРРБ в следващите дни и в рамките на законовия срок изискват отговор на въпросите си.

„Не за първи път сме свидетели как действащи министри и заместниците им се крият зад буквите на закона. Но обществото вече не може да бъде излъгано и виновниците за водната криза в страната трябва да станат публично известни. За никого не са тайна техните имена, но параванът, който Борисов е опънал пред министрите си ги пази от правосъдието, което в България, видимо действа на избирателен принцип „нашите  и вашите” категоричен е председателя на младата българска формация МИР.

Според Славчев страхът сред управляващите все повече нараства и всяко действие е или бездействие от тяхна страна е повлияно именно от факта, че рано или късно ще станат клиенти на прокуратурата.

„Съветвам главния прокурор Иван Гешев, вместо да подслушва президента Румен Радев, да се съсредоточи върху същинската си работа и да започне незабавно досъдебно производство срещу виновниците за водната криза в Перник и страната, а това не е само Нено Димов. Истинските виновни се крият в МРРБ и го съветвам да започне разследването си от Лиляна Павлова, по чието време стана големият обир на водния сектор в страната” каза още Славчев и допълни, че колкото и да отлага отговорите на въпросите на ПП МИР Нанков рано или късно ще трябва да каже в чий джоб потънаха парите за водния сектор в България.

Писмо-отговор от МРРБ