fbpx
 

Проф. Симеон Ананиев | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 30, 2020

Проф. Симеон Ананиев Ананиев е български учен, професор, експерт и стопански деец в сферата на транспорта. Той е председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи и Клъстър зелен транспорт, член на УС на Българската асоциация на вещите лица и експертите, съдебен експерт (вещо лице) в списъците на Министерство на правосъдието на България за извършване на транспортно-икономически експертизи, преподавател по спедиция, статистика и управление на транспорта във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“. Основните сфери, в които работи, са интегрирани транспортни системи и инфраструктура, транспортна логистика и интермодални превози.

Биография

Симеон Ананиев е роден на 28 октомври 1955 г. През 1981 г. завършва Техническия университет в София, специалност „Експлоатация на железопътния транспорт“. Има редица специализации и следдипломни квалификации, включително магистърска степен по икономика на транспортната фирма във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ и докторска степен по икономика и управление на транспорта в Университет за национално и световно стопанство.

Започва работа като технолог в БДЖ, железопътен район София от 1981 г. преминава през професионални и управленски равнища в отрасъла, преподава във ВТУ „Тодор Каблешков“. В периода 2006 – 2010 г. е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ към Министерството на транспорта.

На 3 март 2009 г. със съдействието на Изпълнителна агенция „Железопътна инфраструктура“ и нейния изпълнителен директор Симеон Ананиев стартира нова фериботна линия Варна – Кавказ от Фериботен комплекс Варна[2].

От 2012 г. е доцент, а от 2018 г. е професор във ВТУ „Тодор Каблешков“.