fbpx
 

ПП МИР: Ако СЕТА се приеме, правителството на Борисов пада! | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 30, 2020

Отново се надига желанието на правителството да ратифицира поредния загробващ страната договор – СЕТА (Comprehensive Economic and Trade Agreement – СЕТА), след като само с 5 гласа ЗА повече, управляващите от ГЕРБ и ДПС успяха да „пробутат” днес спорното споразумение на първо четене в Народното събрание.

През последните няколко години някои от държавите членки на ЕС подписаха това споразумение, а други като Германия бавят и все още бавят това подписване.

Заместник председателят на ПП МИР Владислав Милев призовава управляващата коалиция да даде право на обществено обсъждане и да даде възможност на експерти да коментират и да запознаят обществото с този ( а и с други подобни) договор.

Според Милев, който е икономист по образование „Наличието на възможност инвеститор от Канада да има над законови права, които СЕТА разрешава, е нарушение не само на моралните ценности, но поставя в риск икономиката на страната ни”.

„Защо гражданите на България нямат право на мнение за СЕТА и защо се отказва дебат по темата с ратифицирането на с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки, по-известно като СЕТА? питат от ПП МИР и настояват ратифицирането да бъде отложено.

„Статистиката сочи, че износът към Канада ни е под 0,5 %, а пътуващите от и до Канада наши сънародиници не надвишава 10 000 пътника годишно. Тоест къде е икономическата изгода на държавата ни да сключва този договор, който ще даде повече права на нашите преговарящи „партньори“ отколкото получаваме ние?”  питат от ПП МИР и поискаха от противниците на СЕТА в Народното събрание БСП, ВМРО, Воля и независимите депутати да заемат работните си места и да блокират приемането на споразумението на второ четене.

„България не е развита пазарна икономика и ние инвестиции в Канада няма да правим, нямаме възможност да участваме на търгове в Канада, но този документ дава право на Канада да го прави” подчерта Милев и поясни, че основен износ на Канада и САЩ са ГМО продуктите в селското стопанство.

„Ако тези продукти с по-ниска себестойност наводнят пазара ни, нашите родни производители просто да фалират?!” категоричен е още зам.-председателя на ПП МИР.

От партията са сигурни, че това споразумение ще обслужва не само големите корпорации, но и големите икономики, „а за жалост управлението през последните години не ни направи част на нито едното нито другото”.

От ПП МИР настояват за гласност по темата и са сигурни, че приетото на първо четене от ГЕРБ и ДПС споразумение за пореден път ще изкара хората на улицата, а поводите за протести в България вече станаха твърде много и правителството на Борисов трябва да подаде незабавно оставка заради натрупалите се грешни решения в управлението на страната.