fbpx
 

ПП МИР ще подкрепи протеста на малкия и средния бизнес в сряда | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 28, 2020

Българският бизнес трябва да се подкрепя и улеснява, вместо постоянно да се създават пречки за развитието му.

Така от ПП МИР коментират поредните трудности и капани, които правителството залага на предприемачите у нас.

Става дума за наредбата на НАП за запечатване на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, която предизвика сериозно недоволство. Друга причина за напрежението е Наредба Н-18 за касовите апарати, предизвикваща редица въпроси и неразрешими казуси за бизнеса.

Заради проблемите, в сряда, 29 януари 2020 г., от 12.00 ч. на площада пред Парламента в столицата, ще се съберат хотелиери, ресторантьори и търговци, представители на малкия и средния бизнес и граждани, за да протестират. Обявените от тях искания са: да се осигури подкрепа за задължителната регистрация по ДДС на всички фирми от туристическия отрасъл с цел изсветляване на сектора; отлагане на влизане в сила на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни казуси, свързани с прилагането на наредбата; сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС от 5% за храните и за сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, каквато е практиката в държавите от страните в Европейския съюз.

Очаква се да има съпровождащи протести по същото време и в други градове от страната.

Политическа партия МИР изразява подкрепата си за българския бизнес в този труден момент и се присъединява към протеста на 29 януари.

От ПП МИР ще настояват за бързото разрешаване на споровете около поставените от предприемачите въпроси, както и за осигуряване на най-добри условия за развитие на предприемачеството у нас от страна на държавата.