fbpx
 

Ботевград не си дава кмета Иван Гавалюгов | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 26, 2020

Хиляди граждани се стекоха днес на пл. „Освобождение” в центъра на Ботевград в подкрепа на кмета избран от ПП МИР Иван Гавалюгов.

Освен недоволните от решението на Административен съд-София област, с което се цели отстраняването на ботевградския кмет, в протеста се включиха председателя на ПП МИР Симеон Славчев, членове на ръководството на партията, симпатизанти и съмишленици и много граждани, които подкрепят Гавалюгов.

„Няма да отстъпим и няма да позволим на един местен феодал с патент на ГЕРБ, който вилнееше из община Ботевград до 2015г. да промени избора на ботевградчани, а ние избрахме Иван Гавалюгов”

С тези думи гражданин на града призова събралото се мнозинство да не се страхуват и да отвоюват правото на Иван Гавалюгов да изпълнява работата, за която е посочен и избран от ботевградчани.

От своя страна председателят на ПП МИР Симеон Славчев заяви пред протестиращите, че няма да отстъпи и няма да позволи статуквото да свали един законно избран кмет, който не се подвоуми да въведе нов стил в управлението на града и да се опълчи на олигархично-феодалния модел налаган с години от близките до ГЕРБ семейство Златеви.

„Вие, ботевградчани, избрахте да сте първия МИРен и свободен град в България, като не се уплашихте и посочихте за ваш избор Иван Гавалюгов. И това няма да се промени, защото ние няма да спрем да защитаваме с всички законни средства Вашият избор” категоричен беше председателя на ПП МИР Симеон Славчев и добави, че ако се наложи ще блокират главни пътни артерии или ще преместят протеста под прозорците на Министерски съвет.

По-рано тази седмица Инициативния комитет организирал днешния протест в защита на Гавалюгов внесе в общината документ със следните искания:

  1. Назначаване на незабавна проверка на истинността на подписите под жалбите на ПП ДИБО и ПП „Обединена социалдемокрация“ срещу решението на ОИК – Ботевград, с което отказва да прекрати предсрочно пълномощията на Иван Гавалюгов като кмет на Ботевград, и оповестяване на резултата от нея;
  2. Отнемане на разрешителното на МВЕЦ „Бебреш“ за водоползване от язовир „Бебреш“;

3.До 1 март 2020 год. Министерството на регионалното развитие и благоустройството да отпусне останалата част от сумата по споразумение с Община Ботевград за довършване на централния водопроводен пръстен в града;

4.Във възможно най-кратък срок ВиК София – ООД да възложи обследване на ВиК инфраструктурата на община Ботевград във връзка с кандидатстване по европейски проекти за финансиране подмяната на водопроводната мрежа;

  1. Установяване на виновните длъжностни лица за наложените на Община Ботевград сериозни финансови корекции – в общ размер над 8 000 000 лева, натрупани при реализиране на европейски проекти през програмен период 2007 – 2013 год.
  2. Ново разследване на начина и законността на придобиване на атрактивни общински имоти от страна на бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев и членове на неговото семейство.

От ПП МИР ще се включат в искането, като по всяка точка ще изискват не само действия от страна на държавната администрация, но и наказания, при доказана вина и злоупотреби със служебно положение.