fbpx
 

Симеон Славчев: Николай Нанков носи пълната отговорност за случващото се във ВиК сектора | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 22, 2020

„Ареста на само един министър, обвинен за водната криза в страната, не е достатъчен. Виновни са всички по веригата и прокуратурата трябва да го докаже”

Това заяви днес председателят на ПП МИР инж. Симеон Славчев в предаването „12+3” на БНР – Хоризонт.

Славчев даде информация за съдържанието на писмото, което е изпратил от името на ПП МИР до заместник министъра на регионалното министерство Николай Нанков, в което изисква информация и отговори за това къде са „потънали” 32 млн.лв. предназначени за ремонт на язовир „Студена”.

От партията искат отговори на въпросите къде и как са изхарчени парите, които министерството е отделило съгласно заемното споразумение между МРРБ и Световната банка по отделните дейности: полагането на геомембраната на стената на яз. Студена, укрепването на водовземната кула със стоманен кожух, ремонта на пречиствателната станция за питейни води  и ремонта на отвеждащите водопроводи от язовира, както и какви европейски средства в лева или евро са предвидени в Регионалните прединвестиционни проучвания (РПИП) за „ВиК“ Перник само за водоснабдителната система – водопроводи и пречистване на питейната вода, като част от общата сума.

Според Славчев, сега е моментът да се докаже какво всъщност е свършено по ремонта на язовирната стена, тъй като вода няма и всичко е видимо.

От ПП МИР се интересуват също и за размера на хонорарите давани на служители на дирекция „Водоснабдяване и канализация“ към МРРБ, които в работно време са извършвали дейност, която им е по длъжностна характеристика, но за която са получавали допълнителни средства по сключени граждански договори.

Според Славчев сред най-важните отговори, които зам.министър Нанков дължи на обществото е защо е демонтиран водомера на язовир „Студена” и кой и защо е премахнал и дал на скрап тръбите на язовир „Пчелина”, чийто воден обем е предназначен основно за промишлено ползване.

„Държавата е на автопилот и всяка крачка, която управляващите предприемат е крачка назад” коментира Славчев и добави, че мерките, които се предприемат и прокламираната шумно Мега структура,която правителството иска да създаде за управление на ВиК структурата на страната е лош опит да се заглуши публичното недоволство.

„Ако правителството разполага с 1 млрд. лв., които иска да похарчи за създаването на мега държавно Вик, то вместо да създава нова администрация да ги даде за подобряването на водната инфраструктура на Перник, Хасково и на всички други места, където това е нужно” заяви Славчев и добави, че проблемът на цялото управление е, че не се ползва експертиза в решенията на проблемите с водата в България.

Цялото интервю може да чуете ТУК