fbpx
 

Пламен Стоянов | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 21, 2020

Пламен Стоянов е роден на 01.05.1960г. в София. Женен с две деца.

От март 1995 година работи като служител на отдел „Отбранително- мобилизационна подготовка“ на Министерство на външните работи. Като такъв е участвал в организирането и провеждането на мероприятия по защита на българските дипломатически мисии в чужбина и на всички български граждани в страни с военни конфликти и други кризисни ситуации.

Като ръководител на звеното по „Управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка“ на МВнР се е занимавал активно и със задачи по осигуряване на безопасността на дипломатическите ни мисии и предпазването от терористични актове в различни горещи точки на света като Афганистан, Ирак, Иран, Йемен и други страни и региони, които е посетил лично, както и разработването на плановете за действие в различни кризисни ситуации за защита и на всички български граждани в тях. През 2004 година като ръководител на сектор „ОМбП“ организира дейността на Кризисния щаб към МВнР по време на кризата с двама български шофьори, взети за заложници от Ал Кайда в Ирак, като сектора бе първия, който предостави информация за двамата задържани от терористите.

От октомври 2005 година до април 2011 година е генерален консул на Република България в Новосибирск, Руска Федерация. Като такъв организира подписването на договор за сътрудничество /за побратимски отношения/ между третия по големина град на България – град Варна и третия по големина град на Русия – град Новосибирск. По негова инициатива, през септември 2008 година, се подписва и договор за сътрудничество /побратимяване/ между Шуменска област и Алтайски край на Руската Федерация в град Барнаул, с последвали редица изгодни за страната ни спогодби.

Като представител на страна – член на НАТО, през май 2006 година организира Международна конференция по Съвета НАТО – Русия в Новосибирск, в Дома на науката в Академичния град, която има широк отзвук в руските средства за масово осведомяване.

Офицер от Българската армия, зелена барета – алпийски стрелци и служител по мобилизационния резерв във военно окръжие Пламен Стоянов има голям опит и по въпросите за националната сигурност и отбрана на страната.

По време на прехода не е бил член на партии и не е заемал ръководни партийни длъжности.