fbpx
 

ПП МИР: Николай Нанков да отговори за какво са разходвани 32 млн.лв. за язовир „Студена” | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 21, 2020

За това призова от ефира на предаването „Студио Хъ” по 7/8 TV председателят на ПП МИР Симеон Славчев и анонсира, че е изпратил писмо до зам. министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Нанков ще трябва да отговори на въпроси, чийто отговори ще дадат яснота за това къде и как са разходвани 32 млн. лв. за яз. „Студена”, какви европейски средства са предвидени в Регионалните прединвестиционни проучвания за „ВиК“ Перник само за водоснабдителната система, получавали ли са допълнителни хонорари по граждански договори служителите на Дирекция „Водоснабдяване и канализация“ към МРРБ за да си вършат работата, както и каква дейност е развил създадения създадения от Нанков Съвет за устойчиво развитие на отрасъл „Водоснабдяване и канализация“ ВиК.

Славчев е категоричен , че отговорите на тези въпроси ще дадат яснота по много от проблемите във водния сектор в страната и създадената криза в Перник.

„За това как са изразходвани 32 мин.лв. за ремонта на язовир „Студена” в периода 2017-2019, съгласно споразумение между МРРБ и Световната банка, така шумно прокламирано не само от Лиляна Павлова, цари пълно затъмнение и ние, от ПП МИР искаме зам. министър Нанков да отговори как и за какво са похарчени тези пари? Истина ли е, че е платено за ремонт, който да се извърши от водолази, но тъй като е по-евтино, той е бил направен на сухо, след като е източен язовира, а парите са пренасочени къде?” изрази съмненията си председателят на ПП МИР и допълни, че ако зам. министър Нанков отговори честно на зададените въпроси ще станат ясно много неща, и най-вече ще се разкрият схеми по които е източван с години бюджета, присвоявани или „претопявани” са европейски средства.

Славчев добави, че според ПП МИР създаването на Български ВиК холдинг не е решение, а ще  създаде една допълнителна тежка администрация, която освен всичко друго няма да отговаря и на добрите европейски практики.

„Почти всички ВиК оператори в страната се консолидираха във ВиК асоциации, за да имат право да са бенефициенти на европейските средства, а със създаването на Български ВиК холдинг се създава една напълно излишна и тежка администрация, чиято функция все още не я ясна. В момента има действаща Дирекция „ВиК“ към МРРБ, която трябва и може да изпълнява тази функция, но управляващите трябва да отговорят защо тази дирекция не е ефективна и каква е нейната роля за водната криза в страната” поясни
Славчев.

„От ПП МИР предлагаме да не се създава тази нова и напълно излишна администрация, а този 1 милиард лева предвид за изграждането й (за сграда, служители, коли и т.н.) да отиде директно за подобряване на питейната водопреносна мрежа, както и спешното подобряване на качеството на питейната вода в кризисните точки в страната като Хасковски и други райони” категоричен е лидера на МИР.

От партията очакват Нанков да отговори и да даде информация по зададените въпроси в законов срок.

Въпросите към зам. министър Николай Нанков