fbpx
 

ПП МИР: Г-н Борисов, спазвайте законите в България и незабавно въведете машинното гласуване | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 18, 2020

ПП МИР излизат на палатков лагер пред Министерски съвет

Приетият от Народното събрание Изборен кодекс предвиждат въвеждане на пълно машинно гласуване във всички избирателни секции за всички видове избори. Машинно гласуване не се предвижда само в избирателни секции с под 300 избиратели, както в секциите на плавателни съдове под българско знаме и в секциите, разкрити в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за социални услуги.

За да се спази върховенството на закона и за да се гарантира честността на вота Политическа партия МИР излезе с позиция, в която настоява Министерски съвет, Народното събрание и ЦИК незабавно да предприемат действия за подготовката за машинното гласуване за следващите парламентарни избори.

ПП МИР изискват веднага да бъде стартирана процедурата по обществената поръчка чрез която ще бъдат закупени всички машини, необходими за пълното въвеждане на машинното гласуване във всички изборни секции, предвидени в Изборния кодекс, приет от Народното събрание.

„Обществената поръчка за машините за гласуване трябва да бъде в ход достатъчно време преди изборите и ние от ПП МИР сме категорични, че този процес трябва да започне сега, за да могат да бъдат спазени всички законовите срокове” категорични са от младата партия и подчертават, че машинното гласуване е единствения начин изборите в България да бъдат проведени честно и вота на българските граждани да не бъде подменен, „така както се случи на последните местни избори, а и на всички други избори преди това”.

Според позицията на ПП МИР, машинното гласуване е и единствения  начин да се намали броя на невалидните бюлетини, чиито размер на последните местни избори е добил „катастрофални и рекордни размери”.

По-надолу в позицията се казва, че ако в срок до 31 януари Министерски съвет и Народното събрание не стартират процедурата и подготовката за пълното въвеждане на машинното гласуване, ПП МИР ще организира постоянен граждански протест и палатков лагер пред сградата на Министерски съвет, докато управляващите не гарантират, че следващите парламентарни избори ще се проведат чрез машинно гласувано.

„ПП МИР има принципна позиция за въвеждането на машинното гласуване не само защото чрез него ще се ограничи контролирания и купения вот и ще избегнем превръщането на огромен брой бюлетини в недействителни и грешни, но и ще се избегне подмяна на изборни протоколи.

Изборния кодекс е приет от Народното събрание и в него ясно е разписано, че се въвежда машинно гласуване.

За това, уважаеми г-н министър-председател, спазвайте законите в България и незабавно започнете подготовка за машинното гласуване”, категорични са от ПП МИР.