fbpx
 

ПП МИР: Прокуратурата да влезе в НЗОК и Министерството на здравеопазването | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 14, 2020

Поредна схема на „законно източване” на Здравната каса стана ясна тези дни след изказване на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев.

По думите на Дечев в управлението и контрола на болниците се шири организирана престъпност, която ощетява сектора на здравеопазването.

След изнесените от д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК, данни за състоянието на здравеопазването в България, наличието на организирана престъпност в управлението и контрола на болниците, ПП МИР настоява за:

  1. Незабавна проверка от ДАНС и прокуратурата на изнесените данни.
  2. Пълна ревизия на финансовите показатели за последните 3 години на държавни, общински и частни болници, ползващи обществените ресурси за здравеопазване.
  3. Ревизия на пакетите дейности, предлагани и отчитани от болничните заведения.
  4. Ревизия на медицинските стандарти и правилата, по които се работи.

„Изнесените от Дечев данни са достатъчен мотив да се самосезира прокуратурата и спешно да направи проверка във ведомството” коментира членът на Националния изпълнителен съвет на ПП МИР д-р Ирена Парунева.

По отношение на примерът с платеното осем пъти по-скъпо лекарство платено от Здравната каса на частна болница, сравнено с цената при държавните, д-р Парунева подчерта, че моделът на управление трябва да бъде не променян, а изцяло заменен.

Д-р Парунева коментира също и внесените от Народното събрание изменения в Закона за лечебните заведения, които предвиждат Министерски съвет да определя коя болница да оказва медицинска помощ на по-малка от досегашната група от представители на властта, а именно – болница, която да оказва медицинска помощ и медицинско осигуряване при пътувания в страната и в чужбина на президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и главния прокурор.

Според вносителите, избраното лечебно заведение ще отговаря и за медицинско осигуряване на чуждестранни делегации при посещения в страната, както и медицинското осигуряване на пленарните заседания на Народното събрание.

Мотивите на вносителите гласят: „Предлага се тези дейности да се извършват от държавно лечебно заведение, определено от Министерския съвет, тъй като посочените лица са обект на охрана от Националната служба за охрана, което е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осигуряване безопасността на тези лица“.

„ В проекта за изменения на ЗЛЗ има още една интересна поправка, но на приватизационния закон” коментира д-р Парунава, като поясни, че според нея, държавните и общинските болници ще могат да продават обособени части не само за реинвестиция в сградите и дейността си, но и за да се издължават към кредиторите си.

„В момента дълговете на тези лечебни заведения са за близо половин милиард лева. А това поражда спекулации дали с доброто намерение да се покрият задълженията в дворовете на някои болници няма да изникнат жилищни сгради, молове или други търговски обекти” изрази опасенията си д-р Парунева и подчерта, че политическа партия МИР ще предприеме съответните действия за да се разследва източването на НЗОК, както и да се подведат под отговорност свързаните с това престъпно деяния лица.