fbpx
 

Отбелязваме 142 години от Освобождението на София | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 4, 2020

Днес се навършват 142 години от Освобождението на София от турско робство. След падането на Плевен през декември 1877 година Генерал Гурко и неговия отряд поемат към София. След множество битки и въпреки численото си превъзходство, в нощта на 3-ти срещу 4-ти януари 1878 година голяма част от турските войски напускат София. Конакът е превзет, а турското знаме – свалено. До края на деня в София влизат и останалите руски войски предвождани от Генерал Гурко, които превземат София, като разгромяват армията на Осман Нури паша.

Генерал Гурко и руски войски са посрещнати тържествено от населението на София, а пред разрушения храм „Св. Неделя“ е отслужен благодарствен молебен. На едно дърво в близост до храма е закачена камбана, която бие в продължение на дни, за да оповестява Освобождението на София.От този ден нататък, всяка година на 4-ти януари камбанен звън озвучава София, за да припомня на поколенията тази част от българската история.

След битката при София османската армия престава да съществува като организирана военна сила, а с Освобождението на София на практика се слага край на руско-турската Освободителна война.

Наш дълг е не само днес да си спомним за героите, дали Свободата на София, но и да съхраним паметта на Освобождението и решителността на руските войски и българските опълченци.

Дълбок поклон пред делото и паметта на Генерал Гурко, както и хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски и фински воини, дали живота си Освобождението на България!

Честит празник на София и софиянци!

Да живее България!

НИС на ПП МИР