fbpx
 

Шестте ястребинчета: 76 години безсмъртие | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

декември 20, 2019

Днес се навършват 76 години от жестокото убийството на шестте ястребинчета.

На 20 декември 1943 година в село Ястребино (област Търговище) са разстреляни 18 души, сред които 6 деца: Стойне (7 г.), Иван (9 г.), Надежда (12 г.); Димитринка (11 г.), близначките Ценка и Цветанка (13 г.).

Трагичната им смърт остава в българската история като “убийствата на шестте ястребинчета”.

Масовият разстрел е отмъщение на монархофашистката власт за партизанските действия в района. На 20 декември 1943 година по заповед на подпоручик Константин Йорданов войници разстрелват на шосето край село Ястребино 18 души, след които и шестте ястребинчета.

По предварително подготвен списък са арестувани семействата на 6 партизани. По случайност тогава няколко деца не са у дома си и се спасяват.

В село Ястребино на мястото, където са разстреляни шестте ястребичета е издигнат паметник. А в памет на шестте ястребинчета през 1979 година е построен Национален пионерски комплекс. Той е построен на метри от лобното място на шестте ястребинчета.

Националният пионерски комплекс беше дълги години (преди 1989 г.) място за срещи на изявени пионери от цялата страна. В село Ястребино идваха цели класове, които в учебно време провеждаха обучението си под ръководството на учители и възпитатели, назначени на щат към комплекса.

Базата на комплекса беше отлично обзаведена и модерна за времето си, като разполага с 3 корпуса и 195 места, както и със зала с капацитет 80 места и компютърна зала, изключително модерно оборудвана за времето си.

Днес комплексът се нарича Национален детски комплекс и в него се провеждат летни детски лагери и зелено училище. Наш дълг е да пазим и почитаме паметта на шестте ястребинчета, които станаха жертва на една идеология.

Наш дълг е да се поучим от историята и най-вече да направим така, че да предпазим всички деца по света от опасностите на съвременния свят.

Нека всички ние да възпитаваме и да научим нашите деца, че най-важната човешка ценност е правото на живот на всеки!

Нека да не се подаваме на ксенифобията, популизма и национализма, който безидейни, безпринципни и случайни политици днес в България, в Европа, а и в целия свят умишлено налагат!

Нека да пазим и предаваме във всички български поколения християнските и чисто човешките ценности!

Дълбок поклон пред паметта на шестте ястребинчета!

Вечна им памет!

Симеон Славчев

Председател на ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие)