fbpx
 

Отбелязваме 76 години от подвига на Димитър Списаревски | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

декември 20, 2019

На днешния ден отбелязваме подвига на великият българин Димитър Списаревски.

Неговото име остава в историята на България със саможертвата, която прави в името на отечеството ни. Списаревски е един от пилотите, които защитават страната ни по време на англо-американската бомбардировка пред Втората световна война.

Димитър Списаревски, наричан от приятелите си Спаич е роден през 1916г. в Добрич, но след като през 1919 родния му град и цяла Добруджа е анексирана към Румъния семейството на Списаревски се мести първи в Лом, след това в Белоградчик и накрая се установява в София.

През 1938 г. Списаревски завършва Военното училище, като е сред първите, които се записва на обявен конкурс за летци и по-късно  е командирован за обучение в Германия и Полша.

След завръщането си в България е включен в състава на ято изтребители ПЗЛ24 „Ястреб”, като командир на строево крило във Втори армейски въздушен полк, който е разположен в близост до турската граница.

През 1943г. Списаревски заедно с още един пилот са изпратени да се запознаят с тактиката на англо-американската авиация.

След завръщането си в България е изпратен на летището в Карлово като ротен командир, а скоро след това е назначен в състава на 3/6 орляк, намиращ се на Летище Божурище за отбрана на столицата.

На 20 декември 1943г. над 200 американски и британски бомбардировачи се готвят за поредна атака над София, а от българска страна се противопоставят 36, един от които се управлява от Димитър Списаревски. Това е първият и последен боен полет на 27 годишния тогава пилот.

Сам, измъквайки се от два американски изтребителя, оставайки без муниции и с повреда в машината, Списаревски забива самолета си в един от измъкващите се към София бомбардировачи и бомбите предназначени за столицата падат в полето заедно с ударения самолет.

Със саможертвата си българският авиатор спасява десетки сгради и хиляди мирни българи.

Поклон пред подвига на Димитър Списаревски!

Героите не умират и не се забравят, но и подвигът им ни задължава да се борим смело за родината и българщината!

И нека не забравяме, че всеки от нас може да бъде герой, достатъчно е само да е отговорен човек!