fbpx
 

Симеон Славчев, ПП МИР:  ГЕРБ ще бъде свалена от власт, заради цената на водата | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

декември 18, 2019

Водата ще поскъпне между 0,1 и 9%. Това стана ясно по време на открито обсъждане на цената на водата. Според Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) става въпрос за планирано поскъпване, което е било заложено в бизнесплановете (от 2017 до 2020 г.) на ВиК дружествата. Дали самите дружества са изпълнили качествено инвестиционните си планове КЕВР ще проверява едва след планираното покачване на цените на водата.

„Методологията и механизма по който КЕВР определя цената на водата в България е напълно несправедлив и изкривен. В момента цената на водата се образува от признатите разходи на ВиК дружествата, което още повече отваря възможността за злоупотреби. Така ВиК дружествата нямат стимул да намалят своите разходи, а напротив, увеличават ги, защото те влизат в цената на водата, която всеки гражданин плаща”, каза председателят на ПП МИР Симеон Славчев по повод поредното увеличение на цената на водата в цялата страна.

Той е категоричен, че трябва да се търси и приложи нов, коренно различен механизъм за формирането на цената на водата в България, който да ограничи паричните разходи направени от ВиК дружествата, които се признават за регулатора.

„Политиката на ценообразуване на водата не трябва да бъде в интерес на концесионерите и операторите на ВиК дружествата в страната, а на хората, които всъщност са потребители на услугата и с чиито пари се правят всички инвестиции в тях и цялата инфраструктура”, беше категоричен председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Той припомни, че още при предишните покачвания на цените на водата е реагирал остро заради това, че ВиК дружествата искат да продават услугата си по-скъпо под претекст, че ще правят инвестиции. „Няма бизнес, който да обещае подобрение на качеството на услугите си и предварително да вземе пари за това”, каза още Славчев.

Той даде пример със „Софийска вода“ АД, която генерира достатъчен паричен поток за изпълнение на инвестиционната си програма, по одобрените от КЕВР бизнес планове, като изплащането на лихви към фирмата – майка е необосновано, а обслужването на кредити и съответно високите и необосновани финансови разходи на „Софийска вода“АД водят само до намаляване финансовия резултат през годините. „Всичко това влияе върху формирането на крайната цена на водата, и е абсолютно несправедливо”, беше категоричен Симеон Славчев.

Според него КЕВР трябва да следи отблизо прилагането на инвестициите и качеството на работата на ВиК дружествата, а не да чака 3 години, в които те да си изпълнят бизнесплана и чак след това да прави проверки.

„За мен е необясним и фактът, че никой не обръща внимание на социалната страна на проблема с поредното покачването на цените на водата”, коментира още лидерът на партия МИР. „Не може сметките за ток, вода и парно да се покачват постоянно и да се очаква, че хората ще търпят до безкрай, защото заплатите не се покачват със същото темпо, напротив”, заяви той. По думите му нито КЕВР, нито управляващите обръщат внимание на тази страна на ситуацията. „Явно в България всеки може да си качва цените както и когато си поиска. В крайна сметка се оказва, че КЕВР и управляващите работят в полза на определени дружества и фирми, а не за хората. Търпението на българите, обаче вече се изчерпа и ГЕРБ ще бъде свалена от власт от хората, заради цените на водата, така както беше свалена преди години, заради цената на тока”, беше категоричен председателя на ПП МИР Симеон Славчев.