fbpx
 

ПП МИР: Цацаров ще продължи с противоречивите политики и действия | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

декември 14, 2019

С назначаването на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ и плавния преход на предаване на поста главен прокурор на Иван Гешев още веднъж се потвърждава позицията на ПП МИР, че властта и политиката са се слели в едно. Тази симбиоза между КПКОНПИ и прокуратурата не гарантира правата на гражданите, а напротив, формира средство за подчиняване на неудобните.

В началото на годината ПП МИР повдигна въпроса за противоречивия текст в закона за КПКОНПИ в частност разпоредбата (чл. 108, ал. 4), която предвижда, че проверката на КПКОНПИ започва и продължава независимо от спирането или прекратяването на наказателното производство.

Не сме чули по никакъв начин от новоизбрания председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров разяснение за приетите от настоящия парламент промени в закона за КПКОНПИ, с които могат да бъдат наложени мерки за обезщетение върху имуществото на физическите лица, независимо че същите са невинни пред закона.

Поради това, че тази позиция липсва, ние от ПП МИР заключаваме, че Сотир Цацаров ще продължи същата линия на противоречиви политики и действия на КПКОНПИ.

В края на 2018 г., от ПП МИР подехме инициатива за задължаване на всички общински съветници да подават декларации към КПКОНПИ. Това се наложи след като народните представители от ГЕРБ и ДПС, ВМРО, НФСБ и „Атака” бяха изключили общинските съветници от закона.

През март 2019 г. председателят на ПП МИР инж.Симеон Славчев се допита със специална анкета до гражданите по въпроса. Общото мнение беше, че съветниците трябва да са задължени да подават декларации. Славчев настоя въпросът да бъде преразгледан и народните представители върнаха текстовете в закона.

Това е победа на ПП МИР с която се върна справедливостта.

Няма да спрем да се борим и ще вложим цялата си сила, воля, енергия и експертиза за да прекъснем съществуващата симбиоза между властта, прокуратурата и съдебната власт.