fbpx
 

Симеон Славчев: ПП МИР инициира подписка за провеждане на местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци в София | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

декември 13, 2019

Политическа партия МИР инициира подписка относно изграждането и функционирането на завод за изгаряне на отпадъците на територията на София.

Това съобщи председателят на партията инж. Симеон Славчев по време на участието си в предаването „Преди всички” по програма „Хоризонт” на БНР.

Събирането на подписи ще започне от 1 януари 2020 г., отбеляза Славчев. По думите му е нужно да се съберат около 100 000 подписа, за да може да се инициира допитването. Председателят на ПП МИР припомни, че в миналия мандат на Столичния общински съвет, „Политическа група 5”, на която той беше съпредседател, се опита да инициира референдум за инсталацията за изгаряне, но мнозинството на ГЕРБ отхвърли тази идея. Пред БНР Симеон Славчев изтъкна, че „чистотата на въздуха влияе пряко върху човешкото здраве и, че за огромно съжаление, София се нарежда на 3-то място като най-мръсен град в света. Той определи мерките за борба със замърсяването, които кметът Йорданка Фандъкова прилага до момента, като „пълна мъгла”, като кризисен пиар и лицемерие.

Председателят на ПП МИР беше категоричен, че поставянето на филтри в столичните комини не е сериозна мярка срещу замърсяването, закупени са на подозрително висока цена и няма да дадат желания ефект.

„Европейската агенция по околна среда окачествява въздуха в София като доста опасен за здравето на хората и затова излязох с конкретна позиция – не само нерегламентираното, но и регламентираното горене на отпадъци да бъде криминализирано. Защото всеки процес на изгаряне е вреден за здравето на хората и бълва във въздуха отровни вещества като диоксини, фурани и тежки метали“, каза още Симеон Славчев в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София ще бълва допълнително фини прахови частици и ще замърсява въздуха на София“, подчерта Славчев.

„В социалните мрежи излезе снимка на г-жа Фандъкова, която излиза от форум за чистотата на въздуха и се качва на „Мерцедес“-а си, който гори 20 л. на 100 км., и който също замърсява. Въпросът е принципен и на личен пример. Когато искаш да промениш нещо, трябва да дадеш личен пример“, отбеляза още той.

Затова Славчев призова кмета на София да спре изграждането на завода за изгаряне на отпадъци в София и да даде така своя личен пример за подобряването на чистотата на въздуха в столицата.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл ТУК.