fbpx
 

ПП МИР искат прокуратурата да отговори за строежа на Арапя | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

декември 12, 2019

След изборите пак се строи в боровата гора до къмпинга

В началото на тази година, след проверка от Дирекцията за национален строителен контрол, строежът в боровата гора край къмпинг Арапя беше спрян.

Тогава новия стар кмет на община Царево Георги Лапчев, съзра в спирането на проекта, чийто инвеститор е бившият му колегата в общинския съвет Георги Атанасов също от ГЕРБ, политизиране на проблема, тъй като по документи всичко било законно.

Още тогава Лапчев подчерта, че мястото, на което се строи вилното селище, не е гора,  въпреки че такава се вижда, но в документите я няма и според тях това е урбанизиран терен, урегулиран поземлен имот.

Заради силния медиен и обществен интерес кметът на Царево сезира прокуратурата за строежа на Арапя, но резултатът от проверката, година по-късно, не е ясен. Строежът беше замразен след предписание на Дирекцията за национален строителен контрол, които откриха нарушения в строителството, сред които липса на разрешение за строителството на пътя до вилното селище, както и на становище от регионалната екоинспекция за дърветата, които е трябвало да бъдат отсечени, и др.

Парадоксално, година по-късно и месец след изборите за кмет и общински съветници всички пропуски в проекта се оказаха отстранени и така отново на метри от брега вече се изливат основите или се дострояват общо 23 еднофамилни къщички.

Според ПП МИР, заради липсата на Общ градоустройствен план за Царево, което е нарушение на Закона за устройството на черноморското крайбрежие,  подновяването на строежа на Арапя е неправомерно и е поредният пример, че управлението на ГЕРБ е „токсично” не само за Черноморието ни, но и за цялата страна.

От партията  поискаха прокуратурата „все пак” да изнесе данни относно сигнала на Лапчев, пуснат в началото на годината, както и да се произнесе дали при липсата на общ устройствен план за Царево може да се строи в зона А.