fbpx
 

В Плевен искат касиране на изборите за общински съветници | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

декември 12, 2019

След повторно преброяване на бюлетините за общински съветници в 60 секции в община Плевен в Административен съд – Плевен бе внесено писмено искане за касиране на изборите за общински съветници, проведени на 27 октомври тази година.

Преброяването бе извършено от вещи лица в отговор на четири жалби на участници срещу решението на Общинската избирателна комисия за окончателния избор на Общинския съвет, след които и ПП МИР.

При проверката бяха установени случаи на прехвърляне на цели пакети от една секция в друга, както и на празни бюлетини, с налични печати на гърба, но без следи от прегъване, което също няма своето логическо обяснение.

От ПП МИР посочват, че вероятността по пътя от секциите до общината бюлетини да са подменяни с нови е силно вероятна.

„Възмутително е установеното количество невалидни бюлетини и поради това количество се изкривява реалният вот на избирателите – граждани на община Плевен” посочват от ПП МИР като подчертават, че 6700 невалидни бюлетини, които са установени в Плевен означават несъответствие с вота на избирателите, равняващо се на 6-7 мандата /от общо 41/.

Искането за касиране на изборите в Плевен е внесено днес, като Административен съд следва да се произнесе в срок.

От ПП МИР са категорични и настояват на всички избори от тук нататък да се въведе машинно гласуване, което ще гарантира честността на изборите и ще се избегне подмяната на вота, която на тези избори придоби страшни размери.