fbpx
 

Отбелязваме 110 години от рождението на Вапцаров | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

декември 7, 2019

Днес отбелязваме 110 години от рождението на великия поет Никола Вапцаров, роден на 7 декември 1909 г. Творбите му са преведени на над 70 езика и са признати по цял свят. През 1941 г. поетът е арестуван и разстрелян заради тайната си дейност за работническата партия.

„Вапцаров доказа как човек трябва да се живее и да се жертва в името на каузата. Такива хора не се раждат и не живеят случайно, те имат своята мисия. Мисията на Вапцаров беше да даде на българите вяра, че победата не е достатъчна за една идея, а трябва да се бориш докрай за своите ценности, идеи и каузи. В тази си мисия той успя, събуди и вдъхна вяра на голяма част от българите, на тези, които го разбраха и за тези, за които каузата и идеите са над всичко, дори над техния живот. Именно затова Вапцаров влезе в българската история, защото той истински вярваше и отстояваше своята кауза.“ Така председателят на ПП МИР инж.Симеон Славчев коментира годшнината. „Неслучайно Никола Вапцаров е и единственият българин, носител на Международната награда за мир, връчена му посмъртно. Той е пример за поколения българи, но всеки сам избира, дали ще последва примера на Вапцаров.

Дълбок поклон пред делото и паметта на поета, чийто дух не може никога да бъде разстрелян, защото той е вечен!”, заяви още Славчев.