fbpx
 

142 години от Освобождението на Ботевград | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

ноември 29, 2019

Днес Ботевград отбелязва 142 години от Освобождението си. 29-ти ноември е обявен за официален празник на Ботевград с решение на Общинския съвет през 2012 година.

Тържествата по повод празника на града започнаха на пл. „Освобождение“ под звуците на Общински духов оркестър Ботевград.

Специално за тържествената церемония по издигане на знамената и поднасянето на венци и цветя в града пристигна президентът на Република България Румен Радев. На церемонията присъстваха още кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, Ловчанският митрополит Гавраил, председателят на Общински съвет Ботевград Илин Черняшки, народният представител Лало Кирилов и председателя на ПП МИР инж. Симеон Славчев.

Тържественото шествие се отправи към Паметника на свободата, където бяха поставени цветя в знак на почит и признателност пред саможертвата на воините, дали живота си за Освобождението.

Думата за поздрав по повод празника на града беше предоставена на кмета на общината Иван Гавалюгов. „Гордост, дълбока признателност, родолюбие – това са най-силните чувства, които изпитва всеки истински българин, когато погледне назад към онези тежки години от нашата история. История, която разказва за един корав и смел народ с изключително силен дух и непоклатима вяра, устоял на бурите и ураганите на времето и извоювал своята свобода и достойно място под слънцето.
Историческата памет за онези трудни, но славни времена, е изворът, от който и днес черпим вяра, сила и самочувствие на народ, преминал през тежките изпитания на времето, но запазил своята идентичност, своя език, бит, култура и вековни традиции.
Уверен съм, че и днес в този град и в тази държава живеят хора, притежаващи морала, волята, куража и свободния дух на онези истински българи. Благодарение на своето силно чувство за справедливост и непоклатима вяра в доброто, благодарение на своята жертвоготовност, и най-вече благодарение на своята силна любов към род и родина, преди 142 години нашите предци, онези истински българи, разкъсаха оковите на петвековното робство, отхвърлиха чуждото влияние и донесоха свободата в нашия роден край. Затова и днес честитя деня на Освобождението на свободен от чужда зависимост Ботевград.

Скъпи съграждани, бъдете най-вече здрави, но и все така борбени и непреклонни. Носете и пазете свободния дух на истинските граждани. Честит празник!“, каза кмета от ПП МИР Иван Гавалюгов.

Поздравително слово към ботевградската общественост произнесе и държавният глава Ручен Редев:

„За мен е чест и удоволствие отново да бъда тук, за да отбележим заедно деня на Освобождението на вашия град. Днес е ден за почит към онези, които на паметния     29-ти  ноември 1877г. отхвърлиха мрака на робството и завещаха своя стремеж към свобода, справедливост и човешко достойнство. Но днес е и ден на памет, че Ботевградският край не получи съдбата си даром. Тя бе зачената с делото на многобройните възрожденци и революционери. С подвига на опълченците и доброволците, за да изгрее с братската саможертва на руските войници и офицери. Руско-турската война предначерта пътя на нашето отечество. Но 142 години след онези знаменателни събития, ние сме призвани не просто да почетем поредната дата в историческия календар, а да потърсим в нея своя днешен, съвременен, нравствен ориентир.

Затова вярвам, че днешният празник е въжен мост, който свързва нас с предците ни, с уроците от миналото и аз безкрайно се радвам да видя тази прекрасна гледка- толкова много ученици, млади хора, живот и дух в този български възрожденски град.

Затова искам да поздравя и кмета г-н Гавалюгов и общинското ръководство и всички вас ботевградчани, че стоите обединени заедно и градите със собствените си ръце настоящето, въпреки предизвикателствата, и гледате уверено в бъдещето.

Защото имате здрави темели, защото зад вас е духът на онези непримирими възрожденци, и това е най-важният урок, който завещавате на бъдещите поколения – да бъдат решителни, да не се огъват пред трудностите днес и в бъдеще.

Защото чиста и свята република не се гради с апатия и морални компромиси, а с осъзната отговорност към поколенията и непримиримост такава, каквато носи духът на Ботевград. Бъдете здрави!“.

Председателят на ПП МИР инж. Симеон Славчев също поднесе венец пред Паметника на свободата подчертавайки, че свободата на Ботевград не е дадена даром, а е  извоювана с много саможертви, но най-вече чрез обединение на морала и родолюбието. „Днес повече от всякога на българския народ са нужни честността, саможертвата, родолюбието, морала и единството на нашите предци, който донесоха свободата и независимостта на България. Намираме се във време, в което всеки един истински родолюбец трябва да вземе решението, което нашите предци, преди 142 години без капка колебание, са взели – Свобода или смърт. Трябва да знаем едно, че само единни ще успеем да се преборим и да си върнем България обратно. Честит празник на Ботевград и всички негови жители! Да сте живи и здрави и благословени”, каза председателя на ПП МИР инж. Симеон Славчев.