fbpx
 

ПП МИР поиска оставката на здравния министър Кирил Ананиев | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

ноември 24, 2019

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) излезе с позиция по повод починалото 3 годишно дете, както и проблемите в здравеопазването.

В своята позиция ПП МИР изказаха искрените си съболезнования и съчувствие на родителите на 3 годишния Алекс. Въпреки че проверката за причините, довели до трагичната загуба на детето, все още продължава, от ПП МИР са категорични, че се касае за системни проблеми в здравеопазването ни.

„Безспорен факт е, че не само Алекс, а и други родители със своите деца, са стояли и чакали с часове пред кабинетите на тези болници. Безспорен факт е и, че болниците си прехвърлят постоянно топката и отговорността, а всичко това коства човешки животи, в случая детски“, се казва в позицията на ПП МИР.

Здравеопазването ни е болен организъм, от който се хранят много паразити, а управляващите нямат интерес от реформа и промяна на системата. Статуквото в здравната система не обслужва интересите на българските граждани, а на здравната олигархия, се казва още в разпространената до медиите позиция на ПП МИР.

Те настояват от българското здравеопазването незабавно да се елиминират паразитите, за да могат да се направят истинските реформи и промени в сферата.

Във връзка със смъртта на 3 годишния Алекс, както и за да се предотвратят бъдещи трагични инциденти ПП МИР настояват за:

  1. Пълна обективност на разследването и за изясняване на всички обстоятелства около тази трагедия. В същото време да не се дискредитира лекарската професия и да не се раздават предварителни присъди.
  2. Държавата да предприеме незабавно всички необходими действия за изграждането на Национална педиатрична болница. Българските деца и семейства се нуждаят от такова здравно заведение, за да не се налага повече да обикалят между няколко лечебни заведения. Националният интерес изисква процедурата за изграждането на Национална педиатрична болница да се ускори максимално.
  3. Оставка на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който е доказал, че не само не е в състояние да направи качествена здравна реформа, но и няма политическата воля и компетентност за това.

Политическа партия МИР сформира Експертен съвет по здравеопазване, в които влизат водещи лекари, специалисти и експерти. Те имат за задача да разпишат платформата и стратегията на партията в сферата на здравеопазването, в която влизат здравната реформа и краткосрочните и дългосрочните мерки за промяна на здравната система.