fbpx
 

ПП МИР: Президента да свика Консултативен съвет за национална сигурност заради мръсния въздух в София и цялата страна | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

ноември 20, 2019

Отново в София има опасно замърсяване на въздуха с азотен диоксид, установиха измерванията на мрежата от доброволци AirBG.Info. Според данните нивото на азотен диоксид н столицата е два пъти над нормата, като при допустима средна годишна концентрация от 40 мкг/куб. м. само за месец октомври в центъра на София са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м.

От Изпълнителната агенция по околна среда, обаче, твърдят, че данните показват, нива  в норма и замърсяване няма, а  Столична община също за пореден път „замете” по килима данните за поредното замърсяване на въздуха на София, което ще доведе и води до сериозен здравен риск.

„До кога институциите ще спорят, ще си прехвърлят „топката” и отговорността и, а ние и нашите деца ще дишаме мръсен въздух в София?” Този въпрос зададе председателят на политическа партия МИР инж. Симеон Славчев във връзка с поредното обгазяване на София и посочи, че това е опасност за здравето ни, която не се отчита от нито една иституция.

Според пулмолози, азотният двуокис е газ, който прониква освен в дихателните пътища и в кръвоносната система и води до промени в кръвоносните съдове, с което се увеличава вероятността от сърдечно-съдови инциденти и съдови заболявания. Освен това азотният диоксид е причина и за заболяване на белите дробове, астма и бронхит.

По данни на Световната здравна организация в Европа 75 000 души умират преждевременно заради азотен диоксид всяка година, а броят на случаите на преждевременната смърт, причинена от замърсяване на въздуха, достига половин милион души. В България почти 1000 души годишно умират преждевременно от азотен двуокис.

„Чистота на въздуха в България е част от националната сигурност на страната ни, а високите нива на замърсяване заплашват здравето на българите” категоричен е Симеон Славчев.

Именно за това политическа партия МИР предлага президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата с мръсния въздух в София, а и в другите големи градове. От МИР настояват по време на съвета да бъдат обсъдени и набелязани конкретни и незабавни мерки, които трябва да се предприемат, за да подобри качеството на въздуха в цяла България.

„Заводът за изгаряне на отпадъци в центъра на София също ще увеличи замърсяванията с диоксини, фурани и тежки метали. За това от ПП МИР предлагаме сред основните теми по време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента да бъде спирането на изграждането на завода и разглеждане на всички екологично чисти и безопасни за здравето на хората алтернативи”, каза още председателя на партията инж. Симеон Славчев.

Припомняме, че той беше един от общинските съветници в миналия мандат на Столичния общински съвет, който се бори срещу завода за изгаряне на отпадъци в София и дори успя да вкара темата в съда.