fbpx
 

Симеон Славчев, ПП МИР: Оставка на Нено Димов заради заповедта му за Природен парк "Витоша" | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

ноември 17, 2019

За първи път откакто е създаден през 1934 год., площта на Природен парк „Витоша“ се намалява с 10 декара. Това става след решение на министъра на околната среда и водите Нено Димов, което на практика облагоделства собвеници на два имота на територията на парка. Въпреки съдебните дела срещу решението на министъра, които продължават повече от две години, днес темата отново е на дневен ред, тъй като съдът не признава оттеглянето на заповедта.

Съгласно европейските директиви за околна среда намяляването на площта на Природен парк „Витоша“ трябва да бъде подложена задължително на екологична оценка и да се проведат обществени консултации и обсъждания. „Това не е направено и де факто заповедта на министър Нено Димов нарушава Закона за защитените територии, в който ясно е записано, че опазването на природата и защитените територии имат предимство пред всички други дейности”, каза председателя на Политическа партия МИР инж. Симеон Славчев.

Припомняме, че инж. Славчев поиска целогодишен достъп на гражданите до Витоша и връщането на собствеността и контрола на всички въжени съоръжения в Столична община. В качеството си на общински съветник той инициира създаването на Временна комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк „Витоша“ на граждани с цел туризъм, отдих и спорт и изработване на предложения и мерки за решаване на тези проблеми към Столичен общински съвет.

„С издадената заповед минисър Нено Димов не само нарушава закона, но и премахва ограниченията, които природният парк налага и създава възможност те да бъдат застроени. С това свое действие той създава прецедент, който ще даде възможността и на други инвеститори да поискат, да вземат и да застоят имоти в Природен парк „Витоша”. Подобно нагло поведение и погазване на закона и всякакви морални норми не си е позволявал нито един министър и нито едно правителство досега”, каза още Симеон Славчев.

„Природен парк „Витоша“ е уникално богатство на София и всеки, който посегне на него трябва да понесе своята политическа и наказателна отговорност. Именно за това Нено Димов трябва незабавно да подаде оставка като министър. Призовавам министър-председателя Бойко Борисов да поиска веднага оставката на министъра на околната среда и водите. Ако не го направи ще трябва да понесе той цялата отговорност за наглото престъпление на своя министър”, беше катогоричен председателя на Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).